Atentie la carnea de porc!
Publicat de Cosmin Meca, 5 decembrie 2015, 11:39
Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, se taie un număr mare de porci crescuţi în sistem gospodăresc, iar o parte dintre consumatori achiziţionează şi consumă carne de porc comercializată clandestin. Direcția Sanitar Veterinară Olt atrage atenția că examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie. Pretul examinarii este de 11,16 lei . În Olt, examenul trichineloscopic poate fi făcut în Circumscriptiile Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Slatina (Piaţa Fraţii Buzeşti şi Piaţa Zahana), Balş (Zona Piaţă), Caracal (sediul CSVSA), Scorniceşti (sediul Primariei) şi Corabia (sediul CSVSA). In celelalte localitati examenul este efectuat de medicii veterinari de libera practică. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată de inspectorii sanitar veterinari cu amenzi de până la 2.000 lei.
Medicii veterinari care vor efectua examenul trichineloscopic au fost instruiţi, iar programul de lucru al acestora va fi extins înaintea Crăciunului, astfel încât cetăţenii să aibă posibilitatea să se adreseze chiar şi în week-end cabinetelor unde se efectuează analizele.