ATENȚIE, se schimbă ora!
Publicat de Cosmin Meca, 29 octombrie 2016, 06:30 / actualizat: 29 octombrie 2016, 18:42
Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. În anul 2016, trecerea la ora de iarnă va avea loc în 30 octombrie.
Asadar, trecerea la ora de iarna 2016 se face în noaptea dintre 29 octombrie și 30 octombrie 2016 (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4.00 a dimineții de 29 octombrie 2016 devine ora 3.00.
În țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară nu a fost în vigoare. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.
Deși este mai puțin nefastă în termeni de tulburări ale somnului decât trecerea la ora de vară, când noaptea devine mai scurtă cu o oră, schimbarea orei este resimțită mai ales la persoanele mai fragile, precum copiii și bătrânii.
Perturbările produse pot fi nefaste pentru sănătate și pot tulbura nu doar somnul, ci și pofta de mâncare, capacitatea de muncă, stările de dispoziție și concentrarea.
Persoanele supuse stresului pot simți o stare de angoasă ca urmare a posibilității de a uita să schimbe ora și mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Desi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual și este bine să se facă cu anticipație. A schimba ora în ajun prezintă avantajul de a obișnui organismul înainte de a se produce schimbarea.
O altă recomandare este de a merge la culcare cu o oră mai târziu sâmbătă seara. În acest fel, numărând aceleași ore de somn, trezirea de dimineață se va face la o oră considerată ca obisnuită.
Specialistii sfătuiesc totuși să nu se lenevească prea mult duminica în pat. Dacă dormim prea mult, riscăm ca duminică seara să nu ne fie somn la ora când trebuie să mergem la culcare.
Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoțită eventual de o senzație de disconfort și chiar de dureri de cap. Pentru a depăși această stare este nevoie de multă odihnă și de necesitatea de a adopta un ritm de viață care corespunde trecerii la noua oră. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.
Acest sistem de schimbare a orei a fost introdus în România în 1932.