(audio) 87 de ani de la primul spectacol de teatru radiofonic
Publicat de Cosmin Meca, 18 februarie 2016, 10:02 / actualizat: 18 februarie 2016, 16:22
Pe 18 februarie 1929, românii auzeau, pentru prima dată, un spectacol de teatru radiofonic: piesa “Ce ştia satul” de Valjan, în interpretarea a trei actori ai Teatrului Naţional Bucureşti: Maria Filotti, Ronald Bulfinski şi Victoria Mierlescu.
Pentru a o anunţa, revista “Radiofonia” titra la vremea respectivă: “În broadcastingul românesc, producţiunea aceasta trebuie subliniată, fiind prima încercare de a da teatru în studio“. În publicaţie apărea şi fotografia lui Valjan, cu legenda “autorul primului teatru radiofonic”. Comedia lui V.A.Jean (Valjan, pseudonimul lui Ion Alexandru Vasilescu) fusese montata la Naţionalul bucureştean în 1912, cu mare succes.
Valjan, care se considera ucenicul lui Caragiale, era un autor cu success la public, pe care Eugen Lovinescu îl caracteriza ca fiind “umoristul nostru cel mai bun, cu o notă de fineţă de observaţie”.
În 1929, la o şedinţă a Comitetului programelor radiofonice, Tudor Vianu susţinea că “teatrul radiofonic trebuie să devină un adevărat Teatru Naţional”.
Până la introducerea benzii magnetice, în 1948, teatrul radiofonic s-a jucat în direct, la microfonul radioului naţional perindându-se cei mai mari artişti ai vremii. În paralel cu piesele difuzate din studio, se transmiteau, în direct, spectacole de pe scenele teatrelor.
material realizat de Simona Lica
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.