(Audio) Cum ne protejam de ger?
Publicat de Cosmin Meca, 20 ianuarie 2016, 12:08
Meteorologii anunta ca vremea se va menține deosebit de rece, local geroasă noaptea și dimineața până în jurul datei de 26 ianuarie. Categoriile cele mai afectate de ger sunt de obicei copiii, vârstnicii, persoanele imunodeprimate și bolnavii cronici.
Frigul produce încetinirea mișcării cililor de pe suprafața mucoasei căilor respiratorii și creste producția de mucus. În aceste condiții mucoasa respiratorie devine susceptibilă la colonizarea cu virusuri sau bacterii care produc diverse boli acute, de la rinite banale la sinuzite, faringite, amigdalite, laringite, traheo-bronșite sau pneumonii.
Ca măsuri de protecție se recomandă:
• Evitați expunerea copiilor mici (sub 3 ani) la ger, a vârstnicilor, a persoanelor cu boli respiratorii cronice;
• Cei care lucrează în frig/ger trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată și să își protejeze cu fular nasul și gura, să evite să respire pe gură (nasul are o funcție de încălzire și umidifiere a aerului inspirat, astfel incat aerul ajunge in rinofaringe la 35°C)
• Evitarea vorbitului tare/ strigătului/ cântatului în frig (risc de inflamare a corzilor vocale);
• Cei care sufera de boli respiratorii cronice ca astmul bronșic și bronșita cronică vor suplimenta doza de bronhodilatator în cazul expunerii la ger;
• Consumul de băuturi calde, care ajută organismul să mențină temperatura corpului (termoreglare);
• Alimentație bogată în calorii pentru persoanele care lucrează în frig (tot în sprijinul termoreglării).
Cu mai multe sfaturi, dr. Mariana Pasarescu: