(Audio) Hipotensiunea arteriala
Publicat de Cosmin Meca, 8 decembrie 2015, 11:27
Persoanele cu o tensiune mai mică sunt mai puţin expuse riscului producerii accidentelor vasculare, bolilor cronice cardiovasculare sau renale. Atleţii, persoanele care depun zilnic efort fizic, nefumătorii şi normoponderalii îşi desfăşoară activitatea în bune condiţii la valori tensionale mici. Acest lucru ar trebui să fie un deziderat pentru fiecare dintre noi.
Dacă însă tensiunea scade prea mult apar semne de leşin, pierderea cunoştinţei (din cauza scăderii irigaţiei creierului) sau dureri toracice (prin diminuarea fluxului destinat hrănirii cordului). Aceste simptome trebuie să atragă atenţia asupră depăşirii normalităţii.
Există însă în plus alţi factori de toleranţă, care ţin de moştenirea genetică, de patologia medicala asociată, eventuala medicaţie, de vârstă, astfel că ceea ce pentru un individ e normal, devine greu de tolerat pentru altul. Se ştie, de pildă, că factori simpli, ca frecvenţa respiraţiei, poziţia corpului, stresul pot juca un rol în stabilirea valorilor presionale.
Cu mai multe detalii despre hipotensiunea arteriala, dr. Mariana Pasarescu: