(Audio) Tu stii ce iti polueaza casa?
Publicat de Cosmin Meca, 18 septembrie 2015, 13:09
Aerul din propriile locuinţe poate fi mult mai poluat decât aerul de afară, chiar şi în cele mai mari şi mai industrializate oraşe, potrivit Agenţiei americane de mediu.
Oamenii petrec aproape 90% din timpul lor înăuntru, în casă sau la birou.
Simptomele unei boli pot apărea chiar şi în cazul unei singure expuneri la poluare şi pot fi de la iritatea ochilor, nasului şi gâtului, până la dureri de cap, greaţă şi oboseală. Aceste efecte sunt de obicei pe termen scurt şi tratabile – uneori, simpla eliminare a expunerii la sursa de poluare este un tratament suficient.
Există un număr de surse de poluare comune – multe persoane sunt deja în temă cu pericolele din spatele produselor de curăţenie şi a odorizantelor de cameră. Alte surse sunt, însă, necunoscute oamenilor obişnuiţi.
1. Mochetele noi emit o varietate de compuşi organici volatili (COV).
2. Becurile compacte fluorescente sparte emit cantităţi mici de mercur – o neurotoxină – în aer. Mochetele nu pot fi curăţate în totalitate, iar aspiratoarele nu ar trebui folosite pentru îndepărtarea acestei substanţe.
3. Electronicele şi alte obiecte din plastic făcute cu cloruri de polivinil pot emite ftalaţi, care au fost corelaţi cu afecţiuni hormonale şi infertilitate.
4. Lipiciul şi alţi adezivi pot emite COV, precum acetona sau metil etil cetona, care irită ochii şi afectează sistemul nervos. Lipiciul pentru cauciuc poate conţine n-hexan, o neurotoxină, iar adezivii pot emite formaldehidă, o substanţă toxică.
5. Echipamentele de încălzire (sobele, caloriferele, radiatoarele sau semineele), în principal sobele pe gaz, pot elibera monoxid de carbon, care produce dureri de cap, greaţă, oboseală şi chiar moarte, dacă încăperea nu este suficient aerisită.
6. Vopselurile şi dizolvanţii. Vopseaua pe bază de latex este mai bună decât cea pe bază de ulei, pentru că emite mai puţini vapori chimici. Dar, pe măsură ce se usucă, toate vopselurile emit COV, care provoacă migrene şi greaţă. Dizolvanţii şi sprayurile colorate pot conţine metilen clorid, care cauzează cancer.
7. Mobila tapisată şi produsele noi din lemn stratificat emit formaldehidă, o substanţă posibil cancerigenă şi care produce iritaţii ale cailor respiratorii, strănut, tuse, oboseală, erupţii pe piele şi reacţii alergice severe.
Cateva sfaturi pentru reducerea poluarii in locuinta va sunt oferite de Dr. Mariana Pasarescu: