Soia este o plantă folosită foarte des în industria alimentară, dar şi în prepararea tratamentelor naturiste. Datele ştiinţifice relevă că soia conţine până la 40% protide (comparativ cu carnea, ce conţine doar 15-20%), toţi aminoacizii esenţiali – lizină, glutamină, triptofan -, dar şi lipide, glucide, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, sulf), enzime, lecitine, rezine, ceruri, vitamine (A, B1, B2, C, D, E), fitohormoni şi lecitină.
Laptele de soia ajută la
reducerea colesterolului din corp, lucru extrem de benefic în ce priveşte pericolul dat de afecţiunile cardiovasculare.
Consumul de soia este recomandat, spun specialiştii, în cazurile de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, dislipidemii, ateroscleroză, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică sau obezitate. Datorită conţinutului său bogat în proteine integrale, planta este şi un aliment de bază pentru dieta vegetarienilor, aceasta putând înlocui absenţa proteinelor animale.
Soia are efecte benefice şi în ceea ce priveşte funcţionarea tractului digestiv, uşurând procesele digestive şi de asimilare. Substanţele ce fac parte din compoziţia seminţelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase.
Produsele alimentare pe bază de soia au, deasemenea, în mod natural, o cantitate ridicată de calciu. Printre produsele ce conţin cel mai des soia se află: lapte din soia fortificat cu calciu, tofu, alune din soia, Miso de soia (pastă de fasole din soia), Edamame (soia verde), pateuri cu soia, brânză de soia, iaurt din soia, cereale din soia etc. În plus, soia conţine magneziu şi fosfor, un fel de înlocuitori ai calciului în îmbunătăţirea sistemului osos. Soia conţine o substanţă numită ”Isoflavone”, care ajută la îmbunătăţirea densităţii osoase şi previne, astfel, fracturile.