Azi despre ieri – 1 mai 2017
Publicat de Cosmin Meca, 1 mai 2017, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:01
Luni, 1 mai
Zile trecute – 120
Zile rămase – 245
Soarele răsare – 06.06
Soarele apune – 20.20
Calendar ortodox – Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie Ignatie și Acachie
Calendar catolic – Ss. Iosif Muncitorul*; Ieremia, profet
Ziua Muncii. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, din 1 mai 1886, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.
-305 – Împărații romani Dioclețian și Maximian renunță la demnitatea de „auguști”, lucru ce consemnează sfârșitul primei tetrarhii. Locul lor este luat de Galerius și Constanțiu I.
-1359 – Recunoaşterea Mitropoliei Ţării Româneşti, cu sediul la Curtea de Argeş, de către Patriarhia din Constantinopol.
-1581 – Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei.
-1786 – Premiera operei comice „Nunta lui Figaro” (4 acte) de W.A. Mozart, la Burgtheater din Viena. Libretul este de Lorenzo da Ponte, după piesa cu același titlu a lui Beaumarchais.
-1821 – Turcii pătrund în Moldova, pe la Brăila, şi în Ţara Românească, pe la Giurgiu, Călăraşi, Calafat şi Bechet, pentru a înăbuşi revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu.
-1831 – Se înfiinţează, la Bucureşti, Arhivele Statului din Ţara Românească.
-1865 – Intră în vigoare Codul Penal (aprobat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 21 aprilie/3 mai 1864).
-1899 – Bayer introduce aspirina în Germania.
-1921 – A apărut, la Cluj și București, bilunar, apoi lunar, revista „Gândirea”, publicație tradiționalistă care tindea să orienteze creația spre valorile autohtone; în paginile revistei au semnat mari scriitori precum Tudor Arghezi, Tudor Vianu, George Călinescu (directori: Cezar Petrescu la Cluj și Nichifor Crainic la București)
-1941 – Filmul lui Orson Welles, „Cetățeanul Kane”, are premiera la New York.
-1950 – În Republica Federală Germania nu mai există bonuri de masă, raționalizarea alimentelor a fost abolită.
-1956 – A fost înfiinţat Institutul de Arheologie din Bucureşti.
-1967 – Elvis Presley se căsătoreşte cu Priscilla Beaulieu.
-1991 – A intrat în vigoare Acordul de comerţ şi cooperare comercială şi economică dintre România şi Comunitatea Economică Europeană/CEE, ulterior Uniunea Europeană/UE.
-1997 – În Marea Britanie, Partidul Laburist obține cea mai mare victorie din ultimii 150 de ani în scrutinul legislativ de la 1 mai 1997, ajungând la putere pentru prima oară după 1979. Tony Blair este învestit oficial de către regina Elisabeta a II-a cu formarea guvernului.
-1998 – Reuniunea liderilor UE, miniștrilor de finanțe ai țărilor UE și ai Parlamentului European, pentru a decide cine va participa la lansarea UME – Uniunea Monetară Europeană – pentru a stabili ratele de schimb bilaterale și pentru a numi oficial Consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene.
-1998 – Intră în vigoare Convenţia Consiliului Europei privind spălarea, depistarea, capturarea şi confiscarea banilor proveniţi din activităţi criminale.
-2002 – A început să funcţioneze Garda de Mediu, condusă de un comisar naţional – la nivelul ţării, şi de un comisar judeţean – la nivel de judeţ.
-2002 – La Salonul Internațional al Invențiilor și Produselor Noi de la Geneva, ediția nr. 30, România a câștigat 67 de medalii (din care 15 de aur) și trei premii speciale, ceea ce a clasat-o pe primul loc între cele 44 de țări. Printre premianți sunt profesorii Universității Bioterra din București – medalie de aur pentru „vodca ecologică” și de argint pentru sucul fără conservanți „Carotina”.
-2008 – Se inaugurează Hangzhou Wan Daqiao, cel mai lung pod de dincolo de ocean (36 km), dintre Cixi si Jiaxing din China.
-2003 – A intrat în vigoare noul Cod Poştal din România.
-2011 – Papa Ioan Paul al II-lea este beatificat la Vatican de succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.
Foto: Dan Păsărin
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.