Azi despre ieri – 1 martie 2017
Publicat de Cosmin Meca, 1 martie 2017, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:01
Miercuri, 1 martie
Zile trecute – 59
Zile rămase – 306
Soarele răsare – 06.53
Soarele apune – 18.04
Calendar ortodox – Sf. Cuv. Mc. Evdochia, Sf. Cuv. Domnina (Canonul cel Mare)
Calendar catolic – MIERCUREA CENUȘII (post și abstinență); Sf. Albin, ep.
Mărţişorul. În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii.
În timpul geto-dacilor, anul nou începea la 1 martie. Astfel, luna martie era prima lună a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doua anotimpuri: vara şi iarna. Mărţișorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.
Ziua Mondială a Protecţiei Civile. Celebrată anual, Ziua Mondială a Protecției Civile marchează intrarea în vigoare a Constituției Organizației Internaționale a Protecției Civile la 1 martie 1972. Această zi, prin varietatea de evenimente la nivel național: colocvii, conferințe, dezbateri radio și TV, zile ale porților deschise, de prevenire a dezastrelor și pentru exerciții de simulare, aduce în atenția publicului importanța vitală a protecției civile.
-1562 – Au început războaiele religioase franceze – peste 1 000 de hughenoţi au fost masacraţi de catolici în Wassy, Franţa.
-1746 – Constantin Mavrocordat, domnul Ţării Româneşti (1744-1746), clerul înalt şi boierii hotărăsc eliberarea din şerbie a rumânilor fugiţi care se întorc în ţară; liberi ca persoană, ţăranii rămân, totuşi, dependenţi economic de boieri, fiind obligaţi să presteze boierului 12 zile de clacă, în Ţara Românească şi 24 de zile, în Moldova.
-1815 – Napoleon evadează de pe insula Elba.
-1867 – A apărut primul număr al „Convorbirilor literare”, organ de presă al „Junimii” – grupare politică şi literară condusă de Titu Maiorescu.
-1872 – A fost înființat primul parc național din lume, Yellowstone (SUA).
-1907 – Şi-a început activitatea serviciul de urgenţă „Salvarea” din iniţiativa dr. Mina Minovici.
-1931 – S-a născut Elisabeta Bostan, regizoare şi scenaristă de film româncă. A dedicat cea mai mare parte din creaţiile sale cinematografice copiilor.
-1944 – Are loc premiera piesei „Steaua fără nume”, de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din Bucureşti.
-1946 – Banca Angliei este naționalizată.
-1950 – Savantul Klaus Fuchs este condamnat la 14 ani închisoare pentru spionaj în favoarea URSS.
-1997 – Se constituie Forţa de Reacţie Rapidă a Armatei Române care se înscrie în procesul de modernizare a forţelor armate ale României, în concordanţă cu exigenţele integrării în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice.
-1998 – „Titanic” a devenit primul film cu încasări de peste 1 miliard de dolari în întreaga lume.
-1999 – România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățământului superior în Europa.
-2001 – Guvernul elvețian interzice utilizarea în hrana animalelor a alimentelor conținând făină de carne și oase.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.