Azi despre ieri – 1 octombrie 2017
Publicat de Cosmin Meca, 1 octombrie 2017, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:01
Duminică, 1 octombrie
Zile trecute – 273
Zile rămase – 92
Soarele răsare – 07.14
Soarele apune – 18.56
Zodia – Balanță
Calendar ortodox – Acoperământul Maicii Domnului; Sf. Ap. Anania; Cuv. Roman Melodul; Sf. Cuv. Iosif și Chiriac de la Bisericani
Calendar catolic – DUMINICA a 26-a de peste an; Ss Tereza a Pruncului Iisus, fc. înv.; Roman Melodul, diacon
La 1 octombrie, în fiecare an, celebrăm Ziua Internațională a Muzicii pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace și prietenie între popoare, evoluția culturală a comunităților, schimbul de experiență și aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogățesc existența noastră zilnică.
La nivel internaţional, astăzi se sărbătoreşte Ziua Persoanelor Vârstnice, ocazie cu care se organizează, peste tot în lume, evenimente menite să le readucă bătrânilor zâmbetul pe buze şi să-i facă să uite de problemele inerente provocate de vârsta înaintată.
Astăzi este sărbătorită Ziua Scafandrului Român. De asemenea, tot astăzi, se împlinesc 41 de ani de la înfiinţarea Centrului de Scafandri Constanţa, prima unitate de Scafandri din România.
China – Ziua naţională
Nigeria – Ziua naţională
-331 î.H. – Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon, îl învinge pe Darius al III-lea al Persiei în bătălia de la Gaugamela. Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp ce numai câteva sute de macedoneni au căzut victime.
-1811 – Primul vapor cu aburi care a navigat pe fluviul Mississippi (SUA) a ajuns la New Orleans.
-1829 – Colegiul Africa de Sud este fondat la Cape Town; mai târziu a devenit Universitatea Cape Town.
-1855 – A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar şi comercial, sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.
-1872 – S-a creat, la Bucureşti, „Asociația generală a lucrătorilor din România”.
-1875 – Ion Creangă a debutat în „Convorbiri literare” cu „Soacra cu trei nurori” .
-1890 – Congresul Statelor Unite a adoptat legea de înființare a Parcului Național Yosemite din California.
-1908 – Henry Ford a început comercializarea primului automobil de serie, denumit „Mode T”; prețul acestui vehicul era, la vremea respectivă, de 825 $.
-1920- S-a născut actorul american Walter Matthau („Morocănoşii”, „Floarea de cactus” sau „Afurisitul de telefon”). A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (1966), a fost câștigătorul premiilor „BAFTA”, „Globul de Aur” și „Tony”. Walter Matthau a murit la 1 iulie 2000.
-1924 – Adoptarea Calendarului Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română.
-1946 – Se încheie procesul de la Nuremberg.
-1949 – A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.
-1971 – Roy Oliver Disney a inaugurat parcul de distracții „Walt Disney World Resort”
de lângă Orlando, Florida, în onoarea fratelui său decedat, Walt Disney.
-1971 – La spitalul Atkinson Morley din Wimbledon, Londra s-a făcut pentru prima dată în lume, o tomografie computerizată a creierului.
-1975 – Muhammad Ali (născut sub numele Cassius Clay) își apără titlul mondial la box categoria grea împotriva lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knockout tehnic.
-1987 – A fost dată în folosință prima linie de tramvai în municipiul Cluj-Napoca.
-2003 – S-a inaugurat, la Cluj, cel mai mare acvariu din Transilvania.
-2005 – Pugilista Mihaela Cijevschi (categoria 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.