Azi despre ieri – 13 octombrie 2019
Publicat de Cosmin Meca, 13 octombrie 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:57
Duminică, 13 octombrie
Zile trecute – 285
Zile rămase – 80
Soarele răsare – 07.28
Soarele apune – 18.35
Zodia – Balanță
Calendar ortodox
Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași;
Sf. Mc. Carp, Papil, Agatodor, Agatonica și Florentie
Calendar catolic
Duminica a 28-a de peste an; Sf. Romeo, ep.; Fer. Alexandrina
-54 – Împăratul roman Claudiu moare după ce a fost otrăvit de soția sa, Agripina, eveniment ce a dus la venirea pe tron a fiului ei, Nero, în vârstă de 17 ani.
-1307 – Din ordinul regelui Filip al IV-lea cel Frumos, cavalerii templieri din Franța, în frunte cu Jacques de Molay, sunt arestați. Ulterior, o bulă a Papei Clement al V-lea cerea tuturor monarhilor creștini din Europa să facă același lucru și să pună sechestru pe averile templierilor.
-1479 – Bătălia de la Câmpul Pâinii, bătălie dintre armata turcă condusă de Ali Iskender, Isa și Bali și armata transilvăneană, condusă de Ștefan Bathory. Pierderile turcești au fost foarte mari, câteva mii de turci au murit împreună cu o mie de soldați munteni. Cei câțiva turci care au reușit să fugă s-au refugiat în munți unde au fost omorâți de populația locală. O legendă populară spune că după luptă, s-a încins între soldații creștini un ospăț mare, la care Pavel Chinezul (Pavel Cneazu) a jucat bătuta, ținând la fiecare subțioară câte un turc, iar pe al treilea în dinți. În amintirea victoriei împotriva turcilor, Ștefan Bathory a ridicat o capelă lângă comuna Aurel Vlaicu.
-1860 – A fost făcută prima fotografie din spațiu, dintr-un aerostat suspendat la înălțimea de 1200 de picioare deasupra orașului Boston.
-1879 – A fost dată Legea de revizuire a art. 7 din Constituția României, care acorda cetățenie și locuitorilor de altă religie decât cea creștină. Evreii pământeni primeau, astfel, cetățenie română.
-1925 – S-a născut Margaret Thatcher, fost prim-ministru al Regatului Unit (1979-1990), singura femeie aleasă în această funcție, până în prezent, și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv. Are statuie de bronz, alături de cea a lui Winston Churchill, în holul Camerei Parlamentului Britanic. A murit la 8 aprilie 2013.
-1926 – S-a născut Ray Brown, cel mai important basist de jazz. În anii ‘60, Brown a făcut senzaţie cu un instrument hibrid, o combinaţie între violoncel şi contrabas. Brown este unul dintre fondatorii stilului be-bop. A fost căsătorit cu Ella Fitzgerald („Some of My best friends are… guitars”) (m. 2 iulie 2002).
-1946 – Franța adoptă constituția celei de-a patra Republici.
-1967 – S-a desfășurat, la București, primul colocviu internațional consacrat operei lui Constantin Brâncuși.
-1969 – Au fost stabilite relațiile diplomatice dintre România și Noua Zeelandă.
-1973 – A fost inaugurat edificiul Teatrului de Stat din Târgu-Mureș.
-1995 – Fizicianul francez Joseph Rotblat, militant împotriva folosirii bombei atomice, a primit Premiul Nobel pentru Pace.
-1998 – Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, pentru filmul „Terminus Paradis”.
-2001 – La Teatrul Național din București a avut loc primul festival de Internet din România – „INTERNETIC”.
-2009 – Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR, „11 împotriva României”, a fost adoptată, astfel că, potrivit Constituţiei, Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.
-2017 – Parlamentul albanez a votat un proiect de lege privind protecția minorităților etnice, aromânii primind astfel statut oficial de minoritate națională.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.