Azi despre ieri – 14 iunie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 14 iunie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Joi, 14 iunie
Zile trecute – 164
Zile rămase – 201
Soarele răsare – 05.31
Soarele apune – 21.01
Zodia – Gemeni
Calendar ortodox – Sf. Proroc Elisei; Sf. Ier. Metodie, Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului
Calendar catolic – Ss. Valeriu şi Rufin, m; Elizeu, profet
Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge. Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge. Prima zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
SUA – Ziua drapelului național
-1807 – Are loc lupta de la Obileşti, când oastea marelui vizir Ali-paşa, care încerca să ocupe Bucureştii, este înfrântă de generalul Miloradovici, un rol însemnat în această biruinţă revenindu-i oastei domnitorului Constantin Ispsilanti.
-1811 – S-a născut Beecher Stowe, scriitoare americană, autoarea cunoscutului roman de atitudine împotriva sclaviei „Coliba unchiului Tom”.
-1848 – Guvernul revoluţionar dă primele sale decrete: înfiinţarea steagului naţional format din tricolorul albastru, galben şi roşu, cu deviza „Dreptate-Frăţie” înscrisă pe el, desfiinţarea rangurilor civile, înfiinţarea cvardiei naţionale, desfiinţarea pedepsei cu moartea şi a bătăii.
-1864 – S-a născut psihiatrul german Alois Alzheimer, cel care a descris pentru prima dată forma de demenţă degenarativă numită „Boala Alzheimer”.
-1880 – România și Statele Unite ale Americii au stabilit relații diplomatice, la nivel de agenție diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legație. Relațiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 și au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legație. La 1 iunie 1964, relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost ridicate la nivel de ambasadă.
-1928 – S-a născut Ernesto „Che” Guevara (d. 9 octombrie 1967), legendarul revoluţionar cubanez născut în Argentina şi propovăduitor al teoriei leniniste a exportului de revoluţie.
-1935 – În portul Constanța sosește vasul „Prințesa Maria” cu rămășițele pământești ale lui Dimitrie Cantemir și cu câteva arhive din Tezaurul României care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcționarilor Ministerului Agriculturii, bancnote românești tipărite în 1917 la Moscova și nici un document istoric.
-1946 – Moare inventatorul scoţian John Lodgie Baird care a realizat primul aparat şi prima transmisie din lume, la Londra, în 1926.
-1969 – S-a născut Stefi Graff, campioana germană de tenis de la 19 ani când a câştigat turneul de la Wimbledon la simplu femei, câştigând, de asemenea, şi o medalie de aur la Olimpiada din 1988.
-1990 – Urmare a evenimentelor din 13 iunie, circa 10.000 de mineri din Valea Jiului au descins în București pentru a „restabili ordinea”. Au fost atacate sediile partidelor din opoziție, lideri ai acestora, facultăți, studenți (14-15 iunie 1990).
-2005 – Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, cel de-al doilea român care a ajuns pe Everest, începe expediția pe cel mai înalt vârf din Peru, Huascaran.
-2008 – A murit muzicianul suedez de jazz Esbjörn Svensson. A fost membru al formaţiei E.S.T.; în 2001 au lansat albumul „Good Morning Susie Soho”, iar în 2007 „e.s.t. live in hamburg”. (n. 16 aprilie 1964).
–2010 – A încetat din viaţă violonistul Dan Claudiu Vornicelu, asistent universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de interpretare, unde preda vioară şi pian. A început să cânte la vioară la doar patru ani, iar la şase ani a debutat ca solist al Orchestrei Simfonice din Bacău (n. 11 octombrie 1973).
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.