Azi despre ieri – 14 noiembrie 2019
Publicat de Cosmin Meca, 14 noiembrie 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:57
Joi, 14 noiembrie
Zile trecute – 317
Zile rămase – 48
Soarele răsare – 07.11
Soarele apune – 16.49
Zodia – Scorpion
Calendar ortodox – Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 apostoli; Sf. Ier. Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului (Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului)
Calendar catolic – Sf. Ștefan-Teodor, ep. m.; Fer. Serapion, clg.m.
Data de 14 noiembrie reprezintă Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. A fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale a Diabetului. A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006.
-1234 – O scrisoare papală menționează pe românii de rit ortodox din Moldova și Muntenia.
-1305 – Clement al V-lea devine primul papă cu reședința la Avignon.
-1497 – S-a terminat zidirea Bisericii „Înălțarea Domnului” de la Mănăstirea Neamț, monument ce definește stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare.
-1832 – A fost pus în circulație primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcționari publici care parcurgeau distanța dintre Prince Street și Strada nr. 14.
-1878 – Dobrogea redevine parte a României după Războiul de Independență.
-1885 – Regele sârb Milan Obrenovici al IV-lea declară război Bulgariei.
-1888 – S-a inaugurat, la Paris, Institutul Pasteur.
-1889 – Ziarista americană Nellie Bly a pornit în tentativa sa reușită de a realiza ocolul Pământului în 80 de zile, pentru a verifica veridicitatea romanului lui Jules Verne. A luat cu ea rochia pe care o purta, o haină groasă, câteva schimburi de lenjerie și o mică geantă de călătorie cu obiecte indispensabile. Mare parte din banii ei (în total, 200 de lire în bancnote englezești și în aur, precum și niște dolari americani) îi purta într-un săculeț legat în jurul gâtului. După șaptezeci și două de zile, șase ore, unsprezece minute și paisprezece secunde de la plecarea sa, Bly a revenit în New York.
-1910 – Aviatorul Eugene Ely a realizat prima decolare reușită a unui avion de pe un vas.
-1918 – Se fondează Republica Baden, un land în timpul Republicii de la Weimar care ocupa același teritoriu ca ducatului Baden.
-1922 – În Marea Britanie începe să emită British Broadcasting Corporation (BBC).
-1937 – Guvernul Gheorghe Tătărăscu 3 își depune demisia, iar regele Carol al II-lea îl numește tot pe Tătărăscu în funcția de prim-ministru.
-1940 – Al Doilea Război Mondial: Avioanele germanebombardează orașul britanic Coventry devastându-l.
-1942 – În timpul Bătăliei navale de la Guadalcanal este scufundat cuirasatul japonez „Hiei”.
-1962 – Se abolește statutul Eritreei ca stat federal, ea devenind până la dobândirea inependenței în 1993 o simplă provinicie a Etiopiei.
-1963 – A apărut o nouă insulă, numită Surtsey.
-1969 – Naveta spațială „Apollo 12” este lansată, având la bord pe cosmonauții Charles Conrad Jr., Richard F. Gordon Jr. și Alan L. Bean.
-1969 – A fost înființată, la București, Academia de Științe Agricole și Silvice.
-1971 – „Mariner 9” intră pe orbita lui Marte.
-1973 – În Marea Britanie, Prințesa Anne se căsătorește cu căpitanul Mark Phillips, la Westminster Abbey.
-1987 – Revolta de la Brașov: Au loc primele proteste la Secția 440 „Matrițe” a întreprinderii de autocamioane Steagul Roșu din Brașov. Inițial, demonstranții au scandat revendicări sociale: „Vrem mâncare și căldură!”, „Vrem banii noștri!”, „Vrem mâncare la copii!”, „Vrem lumină și căldură!” și „Vrem pâine fără cartelă!” Manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului. La sosirea serii, forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a orașului și au împrăștiat prin forță revolta. Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, câini și mașini blindate Deși nu există date că cineva ar fi fost ucis, circa 300 de protestatari au fost arestați. Pentru a ascunde ideea că revolta de la Brașov fusese una politică, protestatarii au fost judecați pentru tulburarea liniștii publice și ultraj contra bunelor moravuri; 61 dintre ei au primit sentințe cuprinse între 6 luni și 3 ani de închisoare, fără privare de libertate, cu executare la locul de muncă în diferite întreprinderi din țară, deși anterior, în numeroase ședințe de partid, se ceruse chiar pedeapsa cu moartea pentru participanții la revoltă, pentru a constitui un exemplu. Suplimentar, la proces s-a decis deportarea lor și fixarea domiciliului obligatoriu în alte orașe, deși hotărârile cu privire la astfel de măsuri administrative fuseseră abrogate încă de la sfârșitul anilor ‘50. Întregul proces a durat doar o oră și jumătate.
-1991- Parlamentul României, învestit de CPUN (prin Decretul-Lege nr. 92 din martie 1990, pentru alegerea Parlamentului şi Preşedintelui României) cu calitatea de Adunare Constituantă, a încheiat dezbaterea Constituţiei.
Foto: Dana Simovici
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.