Azi despre ieri – 15 februarie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 15 februarie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Joi, 15 februarie
Zile trecute – 45
Zile rămase – 320
Soarele răsare – 07.17
Soarele apune – 17.44
Zodia – Vărsător
Calendar ortodox – Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior
Calendar catolic – Sf. Claudiu de Colombiere, pr.
Ziua Internațională Copilului cu Cancer. Lansată în anul 2002, această zi internațională promovează o campanie de colaborare la nivel mondial pentru sensibilizarea în ceea ce privește cancerul la copii și pentru exprimarea sprijinului pentru copiii și adolescenții cu cancer și pentru familiile acestora. Organizații din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi și despre discrepanțele care există între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer. Această zi atrage atenția asupra nevoii de acces mai echitabil și îmbunătățit la tratament și îngrijire pentru copiii cu cancer de pretutindeni.
-1690 – S-a încheiat, la Sibiu, tratatul secret dintre Constantin Cantemir, domnul Moldovei și Sfântul Imperiu Roman. În tratat se stipula că Moldova va sprijini acțiunile antiotomane ale imperiului condus de Casa de Habsburg.
-1864 – A apărut revista „România militară”, devenită la 8 decembrie 1897, prin decretul regelui Carol I, revista oficială a Marelui Stat Major. În timp, denumirea revistei s-a modificat – „Revista Militară Generală”, „Cultură Militară”, astăzi numindu-se „Gândirea Militară Românească”; în fiecare an, revista acordă premii naţionale care poartă numele unor personalităţi ale istoriei românilor, precum generalul Alexandru Averescu.
-1867 – A fost interpretat pentru prima dată valsul „Dunărea Albastră” compus de Johann Strauss fiul.
-1876 – Apare lunar (până la 15 mai 1876), la București, „Revista literară și științifică”, sub îndrumarea lui Bogdan Petriceicu Hașdeu și Dimitrie Brândză.
-1921 – S-a înființat legația României la Helsinki.
-1923 – Grecia devine ultima țară europeană care adoptă calendarul gregorian.
-1933 – La București, a început greva ceferiștilor de la Atelierele Grivița (15-23).
-1941 – România este inclusă în grupul țărilor supuse blocadei britanice.
-1949 – Pentru prima oară, problema lichidării marii proprietăți agricole a apărut pe ordinea de zi a ședințelor Secretariatului Biroului Politic al C.C. al P.M.R.
-1965 – Emblema frunzei de arțar a devenit steagul oficial al Canadei.
-1969 – A fost inaugurată linia electrificată București-Brașov, prima de acest fel din România.
-1980 – A fost lansată la apă, la Brăila, prima navă de pescuit oceanic construită în România.
-1989 – Ultimii militari sovietici au părăsit Afganistanul după aproape zece ani de la intervenția lor, în decembrie 1979, în sprijinul guvernului promarxist de la Kabul – Ziua națională a salvării.
-1990 – A fost înființată Uniunea Teatrelor din România – UNITER, avându-l ca președinte pe actorul Ion Caramitru.
-1991 – A luat ființă „Grupul de la Vișegrad”, organizație de cooperare regională reunind Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia.
-1995 – România depune la secretariatul general al ONU instrumentele de ratificare a „Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice, precum și distrugerea acestora”, semnată la Paris, la 13 ianuarie 1993.
-1999 – Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, la 18 ani închisoare, pentru instigarea minerilor care au venit în Bucureşti în septembrie 1991 la subminarea puterii de stat.
-2000 – Președintele Germaniei, Johannes Rau, aflat în vizită în Israel, și-a cerut în mod solemn iertare poporului evreu pentru Holocaust.
-2001- Suedia a renunțat la obligativitatea vizelor pentru cetățenii români posesori de pașapoarte diplomatice.
-2003 – Protest global împotriva declanșării ofensivei americane din Irak în peste 600 de orașe din întreaga lume.
-2013 – Un meteorit a explodat deasupra Rusiei; 1.500 de oameni au fost răniți de cioburile de geamuri sparte sau de obiecte deplasate de unda de șoc. Acest lucru s-a întâmplat în mod neașteptat, cu doar câteva ore înainte de trecerea așteptată a asteroidului 2012 DA14, asteroidul care urma să treacă cel mai aproape de Terra.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.