Azi despre ieri – 15 iunie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 15 iunie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Vineri, 15 iunie
Zile trecute – 165
Zile rămase – 200
Soarele răsare – 05.31
Soarele apune – 21.02
Zodia – Gemeni
Calendar ortodox – Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Ieronim și Augustin
Calendar catolic – Ss Amos, profet; Abraham, clg.
Danemarca – Ziua Steagului
Idaho – Ziua Pionierului
-1389 – Bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei) se soldează cu înfrângerea, de către armata turcă, a armatei sârbe condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniecii şi cu macedonenii; astfel,vestul şi sud-vestul Serbiei sunt supuse Imperiului otoman.
-1752 – Benjamin Franklin a lansat, pe vreme de furtună, un zmeu cu o cheie legată de el, descoperind, astfel, natura dinamică a electricităţii şi principiul paratrăsnetului.
-1839 – Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variațiile de temperatură
-1843 – S-a născut Edvard Grieg, cel mai important compozitor nordic, autor al suitei de cameră „Peer Gynt”, influenţată de muzica norvegiană.
-1883 – Cancelarul şi prinţul german Bismarck a emis, pentru prima dată în lume, o lege a asigurărilor de sănătate.
-1887 – Acrobatul britanic Carlisle D. Graham a traversat Niagara, pentru prima dată în lume, închis într-un butoi.
-1889 – Moartea Luceafărului poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii romantice din România.
-1914 – Este asasinat, la Sarajevo (în Bosnia), de către un naţionalist sârb, prinţul moştenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand – pretext pentru începerea războiului.
-1920 – S-a născut Alberto Sordi, actor şi regizor italian de film. A dublat vocea lui Bran în varianta italiană a filmelor din seria „Stan şi Bran”.
-1959 – S-a născut Alexandru Darie, regizor român de teatru. „Visul unei nopţi de vară” în regia lui a fost nominalizat printre primele 20 cele mai bune producţii din lume, cu acest spectacol.
-1970 – Începe vizita oficială de două zile a lui Nicolae Ceaușescu în Franța la invitația președintelui Georges Pompidou. La sfârșitul interviului acordat televiziunii de stat, Ceaușescu s-a lăudat gazetarilor că instaurase un regim al echității sociale în toate domeniile, România fiind superioară chiar Franței.
-1977 – A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuși, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spațiul cuprinde 148 de sculpturi și încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.
-1985 – A avut loc, la Ploiești, ultimul spectacol al Cenaclului „Flacăra”, interzis de către autoritățile comuniste; înființat la 17 septembrie 1973 și condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecați ai comunismului.
-2005 – Casa Bloomsbury (Londra) scoate la licitație prima ediție a romanului autobiografic „Mein Kampf”, semnat de Adolf Hitler. A fost vândut pentru suma de 23.800 de lire sterline (35.200 de euro). Exemplarul, care făcea parte din prima ediție a cărții, a fost cumpărat de o persoană care și-a păstrat anonimatul.
-2005 – Compania Microsoft începe comercializarea pentru producătorii de computere a sistemului de operare Windows fără Media Player, conform exigențelor Comisiei Europene.
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.