Azi despre ieri – 24 mai 2016
Publicat de Cosmin Meca, 24 mai 2016, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:02
Marți, 24 mai
Zile trecute – 144
Zile rămase – 222
Soarele răsare – 05.40
Soarele apune – 20.46
Calendar ortodox – Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat; Sf. Mc. Marciana
Calendar catolic – Sf. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Ss. Donațian și Rogațian, m.
-1844 – Samuel Morse a transmis prima telegramă în codul Morse de la Washington DC, către asistentul său Alfred Vail, în Baltimore, Maryland pentru a inaugura prima linie telegrafică. Conținutul mesajului a fost: „Ce a făcut Dumnezeu?” (un citat biblic, numerele 23:23). Alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub forma de puncte și linii sau semnalizat cu lumini intermitente sau cu semnale radio. Apelul internațional de pericol, SOS – 3 puncte, 3 linii, 3 puncte – a fost introdus în 1912, la 40 de ani după moartea lui Morse. Expresia des folosită de acesta, „Save Our Souls”( „salvați sufletele noastre”), a apărut ceva mai târziu.
-1875 – A fost constituit Partidul Național Liberal, printre membrii fondatori fiind Ion C. Brătianu, M. Kogălniceanu, M.C. Epureanu.
-1883 – Podul Brooklyn, celebrul pod peste East River din New-York, este deschis traficului după 14 ani de construcție, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.
– 1903 – Este inaugurat Castelul Pelișor. Ridicat între 1899 și 1902 de arhitectul ceh Karel Liman și decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig, castelul Pelișor a devenit, începând cu anul 1903, reședința de vară a principilor moștenitori ai României. A fost construit din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria. Mobilierul și decorațiunile interioare, realizate în bună măsură de către Bernhard Ludwig, indică un spațiu rezidențial (hall, cabinete de lucru, capela, „camera de aur”), tributar inovațiilor mișcărilor artistice de la începutul secolului al XX-lea. Pelișor are doar 99 de încăperi, față de Castelul Peleș cu 160 de încăperi. Întreaga casă a fost decorată pentru a fi o reședință princiară, și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar. Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul natal al ei. Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.
-1906 – Hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Standardele de servicii și dotările de lux ale casei au stabilit standarde la nivel național.
-1908 – A fost inaugurată noua clădire a Muzeului de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, în prezența regelui Carol I.
-1943 – Josef Mengele devine ofițerul șef medical la Auschwitz.
-1962 – Astronautul american, Scott Carpenter, a orbitat de trei ori în jurul Pământului în capsula spațială „Aurora 7”.
-1976 – Avioanele Concorde aflate sub pavilion englez și francez au efectuat primele zboruri comerciale.
-1981 – Președintele ecuadorian Jaime Roldos a murit într-un accident de avion în circumstanțe misterioase.
-1990 – A luat ființă, la București, Teatrul „Masca”, singurul teatru de gest, pantomimă și expresie corporală din România, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare.
-2004 – Explozia de la Mihăilești – accident soldat cu 18 morți, 13 răniți și importante pagube materiale, explozie cauzată de un camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu. Un crater cu adâncime de 6,5 metri și un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăți de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperișurile mai multor case din zonă.
-2011 – S-a stins din viață Fănuș Neagu, romancier, nuvelist și dramaturg român (n. 5 aprilie 1932).
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.