Azi despre ieri – 24 martie
Publicat de Cosmin Meca, 24 martie 2021, 06:58
Zile trecute – 82
Zile rămase – 283
Soarele răsare – 06.11
Soarele apune – 18.33
Zodia – Berbec
Calendar ortodox – Înaintea-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, ep. Seleuciei
Calendar catolic – Sf. Ecaterina a Suediei, clg.; Oscar Romero, ep.m.
Ziua Mondială a Luptei împotriva Tuberculozei. Ziua Mondială a Luptei împotriva Tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Ziua Mondială a Luptei împotriva Tuberculozei reprezintă o oportunitate pentru a avertiza asupra incidenței acestei boli, pentru a promova metodele de prevenție și control. De asemenea, reprezintă o oportunitate de a mobiliza mediile politic și social pentru succesul strategiei Organizației Mondiale a Sănătății de eradicare a bolii. Această strategie are ca scopuri-țintă reducerea ratei mortalității din cauza TBC cu până la 95% și reducerea apariției de cazuri noi de îmbolnăvire cu până la 90% între 2015 și 2035.
-1401 – Timur Lenk cucereşte Damascul.
-1562 – Diaconul Coresi a început, la Braşov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.
-1693 – S-a născut ceasornicarul englez John Harrison, inventatorul cronometrului marin.
-1714 – În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu şi boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ştefan, capătă domnia.
-1721 – Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandeburg-Schwedt, astăzi numite Concertele brandenburgice, BWV 1046-1051.
-1818 – Gheorghe Lazăr a fost numit „dascăl” de aritmetică, geometrie şi geografie la Şcoala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.
-1882 – Robert Koch, medic şi microbiolog german, a anunţat descoperirea „mycobacterium tuberculosis” bacteria responsabilă pentru tuberculoză.
-1905 – A încetat din viaţă scriitorul francez Jules Verne (n. 8 februarie 1828), părintele romanului de anticipaţie modern, autor printre numeroase alte volume, a celebrei călătorii „De la Pământ la Lună’”.
-1930 – S-a născut actorul american Steve McQueen.
-1949 – Filmul „Hamlet”, regizat de Laurence Olivier, a fost prima peliculă britanică ce a câștigat un premiu Oscar.
-1958 – Elvis Presley e înrolat în armata S.U.A.
-1965 – Funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat al României a revenit lui Chivu Stoica, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
-1973 – Trupa rock Pinck Floyd lansează albumul „Dark Side of The Moon”.
-1990 – A luat fiinţă Serviciul Român de Informaţii.
-1990 – Poezia „Un răsunet”, de Andrei Mureşanu devine imnul naţional al României.
-2001 – A avut loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.
-2015 – Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania-Düsseldorf , Germania 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.