Azi despre ieri – 25 aprilie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 25 aprilie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:00
Miercuri, 25 aprilie
Zile trecute – 114
Zile rămase – 251
Soarele răsare – 6.15
Soarele apune – 20.13
Zodia – Taur
Calendar ortodox – Sf. Ap. şi Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (Dezlegare la pește)
Calendar catolic – Sf. Marcu, ev.
Italia – Festa della Liberazione
Portugalia – Ziua Libertăţii
-1707 – Războiul Secesiunii Spaniole – armatele franco-spaniole înving trupele alianţei formată din Portugalia, Anglia și Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa.
-1719 – Este publicată „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor „documente false”, care conferă narațiunii un aspect real. Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chiliană din Oceanul Pacific denumită Mas a Tierra al cărui nume a fost schimbat, în 1966, în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinson Crusoe).
-1792 – „La Marseillaise” (imnul naţional al Franţei) este compus de Claude Joseph Rouget de Lisle.
-1792 – Tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare. În noaptea din 14 octombrie 1791, cu mai mulți complici necunoscuți, el a atacat un trecător în rue Bourbon-Villeneuve din Paris și a furat portofelul și mai multe valori. În timpul jafului a ucis și omul, deși acest lucru este contestată în literatura de specialitate de mai târziu. Pelletier a așteptat în închisoare timp de mai mult de trei luni ca ghilotina să fie construită la Strasbourg , sub îndrumarea chirurgului Antoine Louison, la un cost de treizeci și opt de livre.
-1859 – A început construirea Canalului Suez. Construcţia s-a încheiat la 17 noiembrie 1869. Canalul are 163 km lungime și 300 m lățime în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said la Marea Mediterană și Suez la Marea Roșie și permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest.
-1898 – SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania renunţă la suveranitatea asupra Cubei şi cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam şi Filipine.
-1901 – New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigaţi să-şi monteze plăcuţe de înmatriculare pe maşini.
-1915 – Bătălia de la Galipoli (Turcia) a durat 8 luni, iar aliaţii nu au putut cuceri Istanbulul. Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia şi Noua Zeelandă).
-1945 – Eliberarea Italiei de sub ocupaţia fascistă.
-1945 – A avut loc Conferinţa de la San Francisco, în vederea înfiinţării ONU.
-1974 – În Portugalia a avut loc „Revoluţia garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio de Oliveira Salazar în 1933 şi a deschis calea spre restaurarea democraţiei („Ziua libertăţii”).
-1990 – Violeta Chamorro devine preşedinte al Nicaragua, prima femeie care deţine această funcţie.
-2005 – România şi Bulgaria semnează, la Luxemburg, Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
-2007 – Funeraliile de stat ale lui Boris Elţîn – primele care au loc cu participarea şi sprijinul Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu s-a mai implicat în ceremoniile funerare ale unui lider rus de la decesul ţarului Alexandru al III-lea, în 1894.
-2009 – În România a avut loc un seism având epicentrul în zona Vrancei, la 120 km, având magnitudinea de 5.3 pe scara Richter.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.