Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 25 mai 2016

Published

on

Miercuri, 25  mai

Zile trecute – 145

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 221

Soarele răsare – 05.39

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 20.47

 

GemeniZodia – Gemeni

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Înjumătățirea praznicului; A treia aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul (Dezlegare la pește)

 

 

catolicCalendar catolic – Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.*; Grigore al VII-lea, pp*; Maria Magdalena de’Pazzi, fc.*

 

 

 

Ziua Internationala a Copiilor DisparutiZiua Internațională a Copiilor Dispăruți (din 1983)

 

 

ArgentinaArgentina – Ziua națională

 

 

IordaniaIordania – Ziua națională

 

 

 

 

-1085 – Alfons al VI-lea, rege al Leonului și Castiliei cucerește de la arabi orașul Toledo.

-1420 – Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos.

-1521 – Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie.

-1846 – Louis Napoléon Bonaparte (20.04.1808-01.1873) evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor. Napoleon al III-lea, cunoscut ca „Louis-Napoléon” înainte să devină împărat, a fost nepotul de frate al împăratului Napoleon I, fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beaumarchais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beaumarcais. Paternitatea lui Louis-Napoléon a fost adusă în discuție. Louis-Napoléon însuși avea suspiciuni legate de legitimitatea sa, deși mulți istorici au ajuns la concluzia că a fost conceput de Louis Bonaparte și Hortense.

-1895 – Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de  „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și condamnat la doi ani de închisoare.

-1920 – Are loc inaugurarea Operei Naționale din Cluj, cu opera „ Aida”, de  Verdi, interpretată în limba română.

-1925 – Procesul Maimuțelor – Profesorul de biologie John Scopes a fost judecat de Tribunalul din Dayton, Tennessee (SUA), pentru că a îndrăznit să predea elevilor săi un curs despre evoluția speciilor, abătîndu‑se astfel de la poziția oficială a vremii, care spunea că omul era creația lui Dumnezeu. În urma unui proces îndelung mediatizat, profesorul a fost condamnat să plătească o amendă simbolică, de 110 dolari! Ulterior, însă, Curtea Supremă a anulat‑o și pe aceasta, confirmînd, practic, dreptul tinerilor americani de a studia teoria evoluției speciilor în școli.

-1953 – Teste nucleare – La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară.

-1955 – Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band.

-1961 – Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță.

-1973 – Filmul „La grande bouffe” („Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare.

-1977 – A avut loc premiera filmului „Războiul stelelor”, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie.

-1985 – Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni.

-2012 – Masacrul de la Hula un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan