Azi despre ieri – 5 decembrie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 5 decembrie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:59
Miercuri, 5 decembrie
Zile trecute – 338
Zile rămase – 27
Soarele răsare – 07.36
Soarele apune – 16.37
Zodia – Săgetător
Calendar ortodox – Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie
Calendar catolic – Sf. Sava, abate
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat, în anul 1985, ziua de 5 decembrie ca Zi Internaţională a Voluntarilor în Slujba Dezvoltării Sociale şi Economice, sărbătorită de atunci în întreaga lume. Ziua Internaţională a Voluntarilor oferă, voluntarilor şi organizaţiilor, ocazia de celebra munca în folosul celorlalţi, de a împărtăşi valorile voluntariatului şi de a le promova în cadrul comunităţilor, a organizaţiilor neguvernamentale, a agenţiilor ONU, a autorităţilor guvernamentale sau a sectorului privat. În această zi sunt onoraţi toţi cei care s-au implicat în acţiuni voluntare în comunitate, la nivel naţional sau global, şi au adus schimbări pentru o mai bună guvernare, pentru coeziunea socială şi dezvoltare.
-63 î.Hr. – Cicero ține ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.
-1484 – Papa Inocențiu al VIII-lea emite bula papală „Summis desiderantes affectibus” împotriva magiei și vrăjitoriei.
-1492 – Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti și Republica Dominicană).
-1590 – Niccolò Sfondrati devine Papa Grigore al XIV-lea.
-1757 – Prusacii conduși de Frederick cel Mare au învins o armată austriacă în bătălia de la Leuthen, în cadrul Războiului de Șapte Ani.
-1891 – A încetat din viaţă Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor, pianist, violonist şi dirijor, recunoscut ca unul dintre cele mai mari genii ale omenirii. A compus 27 concerte pentru pian și orchestră, 7 concerte pentru vioară și orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă și flaut, pentru corn și orchestră, 2 simfonii concertante, divertismente, serenade. În domeniul muzicii de cameră sunt de menționat cele 6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară și pian, triouri pentru vioară, violoncel și pian, cvartete pentru instrumente de suflat, sextetul „O glumă muzicală” etc. Pasionat de operă, a compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate și astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din lume, sunt: „Răpirea din Serai”, „Nunta lui Figaro”, „Don Giovanni”, „Flautul fermecat”. (n. 27 ianuarie 1756).
-1848 – Președintele american James Knox Polk a declanșat celebra „goană dupa aur”, după ce a anunțat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal prețios în California.
După ce s-a răspândit vestea, aproximativ 300.000 de oameni au venit în California din restul Statelor Unite și de peste hotare. Efectele goanei după aur au fost substanțiale. Orașul San Francisco s-a transformat rapid dintr-un cătun de corturi într-o metropolă și s-au construit drumuri, biserici, școli și alte orașe. A fost constituit un sistem de legi și un guvern, ducând în 1850 la admiterea Californiei ca stat al SUA. S-au dezvoltat noi metode de transport. Vaporul cu aburi a început să fie folosit pe scară largă și s-au construit căi ferate. Agricultura, a doua ramură economică în creștere a Californiei a avut o creștere mare. Însă au fost și efecte negative: triburile de amerindieni au fost atacate și izgonite de pe pământurile lor, iar mineritul a distrus mediul înconjurător.
-1857 – A apărut la București gazeta politică și literară „Naționalul”.
-1864 – Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucțiunii, prima lege prin care învățământul era organizat în mod unitar și erau stabiliți anii de studiu: învățământul primar, de patru ani, gratuit și obligatoriu, cel secundar, de șapte ani și universitar, de trei ani.
-1872 – Brigatina „Mary Celeste”, aflată sub pavilion american, a fost găsită acostată pe costele Portugaliei, toți membrii echipajului fiind dați dispăruți.
-1901 – S-a născut (Walter Elias) Walt Disney, desenator, regizor şi producător al filmelor de desene animate „Mickey Mouse”, „Bambi”, fondator al unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii „Disneyland”, inaugurat în 1955 (lângă Los Angeles); ultimul parc de distracţii „Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992. În 1932, Disney a primit un premiu special din partea Academiei de Film pentru crearea lui Mickey Mouse, ale cărui seriale au devenit color în 1935 și au început să apară alte personaje celebre ale lui Disney, printre care Donald Duck, Goofy și Pluto. A fost nominalizat la 61 de premii Oscar și la sapte premii Emmy, deținând recordul pentru cele mai multe nominalizări la Oscar. (m. 15 decembrie 1966).
-1931 – Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova a fost distrusă după un ordin dat de Iosif Stalin. După înălțimea ei, de 103 m, este cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume. A fost construită în anul 1883 și se află amplasată la vest de Kremlin pe malul stâng al râului Moscova. Sub regimul stalinist a fost distrusă în anul 1931, fiind refăcută în anul 2000.
-1933 – În SUA se încheie prohibiția. Decretată la 16 ianuarie 1920, prin aplicarea celui de-al 18-lea Amendament al Constituției SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiția nu a determinat, așa cum se dorise, o îmbunătățire a vieții sociale și economice, fiind marcată de corupție, crime și ilegalități.
-1936 – Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituție.
-1940 – Într-o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C.I.C. Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea amenința chiar independența țării
-2001 – A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafață de aproximativ 16.000 mp.
-2013 – Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că textul Declarației de Independență, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituției, care folosește denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de „limbă română” în actele oficiale și în administrația de stat.
-2017 – A încetat din viață, la Aubonne, în Elveția, MS Mihai I, rege al României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947, mareșal al României din 10 mai 1941. Era născut, la 20 iulie 1927, la Sinaia.
Foto: Octavian Dobrișan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.