Azi despre ieri – 6 iulie 2019
Publicat de Cosmin Meca, 6 iulie 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:58
Sâmbătă, 6 iulie
Zile trecute – 186
Zile rămase – 179
Soarele răsare – 05.38
Soarele apune – 21.02
Zodia – Rac
Calendar ortodox – Sf. Cuv. Sisoe cel Mare; Sf. Mc. Lucia din Roma
Calendar catolic – Sf. Maria Goretti, fc. m.*
Ziua Internaţională a Sărutului este celebrată anual pe 6 iulie, iar ideea din spatele acestei sărbători este aceea ca oamenii să „redescopere” plăcerea atingerii buzelor. Semnificaţia sărutului este diferită în funcţie de zonele de pe glob. Astfel, un sărut poate exprima, printre altele, sentimente de dragoste, pasiune, afecţiune, respect, prietenie, noroc. De-a lungul timpului, au existat şi competiţii pentru cel mai lung sărut. De exemplu, pe 6 -7 iulie 2005 a fost stabilit un record pentru cel mai lung sărut, de 31 de ore şi 30 de minute, în Marea Britanie. În 2009, Nikola Matovic şi Kristina Reinhart, din Germania, au stabilit un nou record de 32 de ore. Pe 13 februarie 2011, un cuplu din Thailanda – soţ şi soţie – a doborât recordul anterior, după 46 de ore şi 24 de minute de sărut. Cel mai recent record a fost stabilit pe 12 – 14 februarie 2013, după un „maraton” de sărutat de 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde.
Lituania: Ziua Statului
Republica Moldova: Ziua victimelor stalinismului
Republica Malawi: Ziua naţională
Comore: Ziua naţională
-1189 – Richard I „Inimă de Leu” devine rege al Angliei.
-1348 – Bula papală a Papei Clement al VI-lea protejează evreii acuzați de a fi cauzat Moartea Neagră. „Moartea Neagră” a fost una din cele mai violente pandemii, din istoria lumii, despre care se crede că ar fi fost cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. Durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome ale bolii, în zona axilară, pe gât și în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”; la început erau de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Victimele mureau în chinuri groaznice.
-1413 – Prima menţiune documentară a Episcopiei Rădăuţilor.
-1415 – A fost ars pe rug reformatorul religios ceh Jan Hus, condamnat ca eretic. Este erou naţional al poporului ceh, creator al limbii literare cehe („De orthographia boemica”).
-1535 – Sir Thomas More este executat pentru trădare împotriva regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
-1600 – Mihai Viteazul se intitulează într-un hrisov „domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”, confirmând, documentar, prima unire politică a celor trei ţări române (unirea efectivă fusese realizată la sfârşitul lunii mai 1600).
-1785 – Dolarul american a fost ales în unanimitate ca monedă pentru S.U.A. Este prima dată când un stat adoptă un sistem monetar zecimal.
-1885 – Savantul francez Louis Pasteur a folosit pentru prima dată vaccinul antirabic. Pacientul este Joseph Meister, un băiat care a fost muşcat de un câine turbat.
-1919 – Dirijabilul englezesc R34 aterizează la New York, după o călătorie ce a durat 108 ore. A fost prima traversare a Oceanului Atlantic de către un astfel de aparat de zbor.
-1852 – În Bucureşti, pe Podul Mogoşoaiei (azi – Calea Victoriei) s-a deschis cofetăria „La doi fraţi, Anton şi Vasile Capşa”, fiii lui Constantin Capşa, cojocar de lux.
-1957 – Jucătoarea americană de tenis Althea Gibson a devenit prima sportivă de culoare care a câştigat Wimbledon-ul la simplu feminin.
-1994 – Premiul UNESCO pentru Pace a fost înmânat principalilor coautori ai acordului israelo-palestinian, semnat la Cairo: premierul israelian Yitzhak Rabin, preşedintele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, Yasser Arafat şi ministrul israelian de Externe, Shimon Peres.
-1995 – Abolirea pedepsei cu moartea în Africa de Sud. -2012 – Traian Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României de parlamentarii din cadrul celor două camere reunite ale Parlamentului cu 256 voturi pentru. În urma prezenţei la referendum a 46,24% din populaţia cu drept de vot, rezultatul a fost invalidat deoarece nu a întrunit cvorumul necesar.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.