Azi despre ieri – 6 martie 2019
Publicat de Cosmin Meca, 6 martie 2019, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:58
Miercuri, 6 martie
Zile trecute – 64
Zile rămase – 301
Soarele răsare – 06.44
Soarele apune – 18.10
Zodia – Peşti
Calendar ortodox – Sf. 42 de Mucenici din Amoreea; Aflarea Sfintei Cruci (Zi alitugică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)
Calendar catolic – Miercurea Cenușie (post și ab.) LN; Sf. Coletta, fc.; Fer. Roza din Viterbo, fc.
Ziua naţională a Republicii Ghana – aniversarea proclamării independenţei
-1475 – S-a născut, la Caprese, provincia Arezzo, Italia, Michelangelo Buonarroti (Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni). A fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. A murit la 18 februarie 1564, la Roma.
-1521 – Fernando Magellan ajunge la Guam, o insulă din vestul Oceanului Pacific. Este cea mai mare insulă din arhipeleagul Marianelor fiind situată la nord de Groapa Marianelor.
-1836 – Începută la 23 februarie, se încheie bătălia de la Alamo: 200 de oameni au apărat, 13 zile, un mic fort din Texas, împotriva a mii de soldaţi mexicani conduşi de Antonio Lopez de Santa Anna, guvernatorul Mexicului. La orele dimineții în ziua de 6 martie, armata mexicană a avansat înspre Alamo. După respingerea a două atacuri, texanii nu au mai reușit să reziste celui de al treilea. În timp ce soldații mexicani escaladau zidurile, majoritatea soldaților texani s-au retras în clădirile din interior. Cei care nu au reușit au fost uciși de cavaleria mexicană în timp ce încercau să fugă. Cinci, maxim șapte texani s-au predat și au fost executați pe loc. Majoritatea martorilor oculari au relatat între 182 și 257 de texani morți, în vreme ce majoritatea istoricilor estimează 400-600 de mexicani morți sau răniți. Toți apărătorii texani au fost uciși, cu excepția a doi.
-1853 – Are loc, la Veneţia, premiera operei „Traviata” de Giuseppe Verdi.
-1869 – Dimitri Mendeleev prezintă prima varianta a tabelului periodic al elementelor Societății Ruse de Chimie.
-1883 – Legea pentru aderarea României la Convenția Internațională a metrului, încheiată, la Paris, la 8/20 mai 1875.
-1897 – A intrat în vigoare Legea repausului în zilele de duminică şi sărbători. Potrivit legii, era liberă doar dimineaţa de duminică şi alte 14 sărbători pe an.
-1919 – Ungariei i se înmânează hotărârea Consiliului Militar interaliat de la Paris (Nota Vyx) privind obligativitatea retragerii trupelor maghiare din Transilvania.
-1930 – A avut loc, la cinematograful „Capitol” din Bucureşti, premiera filmului documentar „Viaţa unui oraş”, reintitulat ulterior „Viaţa începe mâine”, regizat de regizorul Jean Mihail; filmul a marcat începutul carierei de documentarist a regizorului.
-1941 – A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei „Alexandru Lăpuşneanu” de Alexandru Zirra, unul dintre pionierii muzicii de operă româneşti.
-1945 – Instaurarea guvernului dr. Petru Groza. Sub presiunea sovietică, Regele Mihai I este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru, iar acesta formează un guvern în care ministerele cheie erau deţinute de comunişti.
-1948 – A fost înfiinţat Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti.
-1948 – A fost creată Organizația Maritimă Internațională (OMI) – instituție specializată a ONU.
-1967 – Fiica lui Stalin, Svetlana Alliluieva, a depus o cerere oficială de azil politic la ambasada americană din India. Cererea i-a fost aprobată. Pentru a feri India de reacții sovietice neplăcute, Svetlana a fost scoasă imediat din țară și trimisă în Elveția, de unde, după șase săptămâni, a plecat în Statele Unite. La sosire sa în America (în aprilie 1967), Svetlana Allilueva a denunțat, într-o conferință de presă, atât regimul tatălui său, cât și cel al noilor lideri sovietici.-1992 – Virusul „Michelangelo” a început să afecteze calculatoarele.
-1993 – A fost semnată, la Istanbul, „Convenția privind cooperarea în domeniile culturii, învățământului, științei și informațiilor în zona Mării Negre”.
-1997 – Tabloul lui Pablo Picasso,„Cap de femeie”, este furat de la galeria londoneză și recuperat o săptămână mai târziu.
-2008 – Guvernul Islandei a recunoscut oficial independenţa Kosovo.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.