Azi despre ieri – 8 martie
Publicat de Cosmin Meca, 8 martie 2021, 06:40
Zile trecute – 66
Zile rămase – 299
Soarele răsare – 06.40
Soarele apune – 18.13
Zodia – Peşti
Calendar ortodox – Sf. Ier. Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei
Calendar catolic – Duminica a 2-a din Post; Sf. Ioan al lui Dumnezeu, clg.
Ziua Internaţională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Prima zi a fost marcată în 19 martie 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui. Ziua Femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată la 28 februarie 1909 în New York, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908.
-1618 – Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor.
-1848 – Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.
-1862 – A avut loc prima confruntare din lume dintre două cuirasate, în Bătălia de la Hampton Roads, S.U.A. (în timpul Războiului civil): „Monitor” (aparţinând Uniunii) şi „Merrimach” (aparţinând Confederaţiei), ocazie ce a revoluţionat tehnicile de luptă.
-1896 – S-a născut, la Piteşti, Zavaidoc (Marin Teodorescu), cântăreţ renumit în perioada interbelică. Multe dintre melodiile sale au devenit şlagăre ale muzicii lăutăreşti.
-1936 – S-a născut, la Bucureşti, actriţa de teatru şi film Gina Patrichi.
-1910 – Aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.
-1911 – Ziua Internaţională a Femeii este lansată, pentru prima dată, în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania.
-1918 – Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.
-1935 – La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.
-1945 – La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea „epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti”. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: „eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii”.
-1968 – La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.
-1970 – Reprezentativa de handbal masculin a României cucereşte, pentru a treia oară consecutiv, titlul de campioană mondială.
-1979 – Începe vizita oficială în România a preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing (8 marie – 10 martie 1979).
-2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru „mea culpa publica” (zi de pocăință).
-2008 – Fosta sportivă americană Marion Jones, condamnată la şase luni de închisoare pentru sperjur, a fost încarcerată la Texas, pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Aceasta a fost condamnată deoarece a minţit în faţa anchetatorilor federali de trei ori: prima oară în noiembrie 2003, în cadrul anchetei privind cazul Balco, numit astfel după laboratorul californian care furniza produse dopante multor atleţi, iar apoi în august şi noiembrie 2006, în cazul privind fraudele bancare în care a fost implicat tatăl primului său fiu, fostul atlet Tim Montgomery.
-2014 – Avionul Boieng 777, aparținând Malaysia Airlines, care făcea legătura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.
Johannes Kepler, Zavaidoc, Gina Patrichi, Churchill, Roosevelt, Valery Giscard d’Estaing,