Azi despre ieri – 8 martie 2017
Publicat de Cosmin Meca, 8 martie 2017, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:01
Miercuri, 8 martie
Zile trecute – 66
Zile rămase – 299
Soarele răsare – 06.40
Soarele apune – 18.13
Calendar ortodox – Sf. Ier. Mărturisitori Teofilact, episcopul Nicomidiei şi Pavel, episcopul Plusiadei
Calendar catolic – Sf. Ioan al lui Dumnezeu, clg.(*)
Ziua Internaţională a Femeii. Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și discriminarea și violența care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.
-1618 – Johannes Kepler descoperă a treia lege a mișcării planetelor.
-1848 – Are loc, la Paris, în locuința lui Nicolae Bălcescu, o întrunire a revoluționarilor români, în care se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar.
-1862 – A avut loc prima confruntare din lume dintre două cuirasate, în Bătălia de la Hampton Roads, S.U.A. (în timpul Războiului civil): „Monitor” (aparţinând Uniunii) şi „Merrimach” (aparţinând Confederaţiei), ocazie ce a revoluţionat tehnicile de luptă.
-1896 – S-a născut, la Piteşti, Zavaidoc (Marin Teodorescu), cântăreţ renumit în perioada interbelică. Multe dintre melodiile sale au devenit şlagăre ale muzicii lăutăreşti.
-1936 – S-a născut, la Bucureşti, actriţa de teatru şi film Gina Patrichi.
-1910 – Aviatoarea franceză Raymonde de Laroche devine prima femeie care primește licența de pilot.
-1911 – Ziua Internaţională a Femeii este lansată, pentru prima dată, în Copenhaga, Danemarca, de Clara Zetkin, liderul femeilor din Partidul Social Democratic din Germania.
-1918 – Primul caz de gripă spaniolă; începutul unei pandemii devastatoare.
-1935 – La Tokyo este găsit mort pe stradă câinele credincios Hachikō, rămas în memoria umanității pentru devotamentul față de stăpânul său chiar și la mulți ani după decesul acestuia.
-1945 – La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat preşedintelui american Roosevelt, printr-o telegramă personală şi strict secretă, în care îşi manifesta îngrijorarea faţă de instalarea, prin forţă, a unui guvern comunist şi prevedea „epurarea fără discriminare a românilor anticomunişti”. În telegrama de răspuns, preşedintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menţiona: „eu cred că România nu este un loc bun pentru a ne măsura cu ruşii”.
-1968 – La Praga, studenții cehoslovaci își declară sprijinul față de mișcarea de liberalizare cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.
-1970 – Reprezentativa de handbal masculin a României cucereşte, pentru a treia oară consecutiv, titlul de campioană mondială.
-1979 – Începe vizita oficială în România a preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing (8 marie – 10 martie 1979).
-2000 – Papa Ioan Paul al II-lea a fixat această zi pentru „mea culpa publica” (zi de pocăință).
-2014 – Avionul Boieng 777, aparținând Malaysia Airlines, care făcea legătura între Kuala Lumpur și Beijing, cu 239 de persoane la bord, a dispărut de pe radar deasupra Golfului Thailandei.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.