Azi despre ieri – 8 septembrie 2018
Publicat de Cosmin Meca, 8 septembrie 2018, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 18:59
Sâmbătă, 8 septembrie
Zile trecute – 250
Zile rămase – 115
Soarele răsare – 06.47
Soarele apune – 19.39
Zodia – Fecioară
Calendar ortodox – Nașterea Maicii Domnului (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sfintei Cruci)
Calendar catolic – Nașterea Sf. Fecioare Maria; Sf. Toma din Villanova, ep.
România – Ziua Petrolistului. Sărbătorită începând cu anul 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom, Ziua petrolistului se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor. Această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracție, prelucrarea și cercetarea petrolului.
Ziua Internațională a Alfabetizării; se marchează din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului desfășurat la Teheran, în septembrie 1965.
-1504- David, o sculptură din marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.
-1636 – Este fondată Universitatea Harvard, cea mai veche din SUA. Poartă numele preotului John Harvard, care a investit în ea cei mai mulți bani (pe vremea aceea); a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza Bibliotecii Universității și câteva sute de lire sterline.
-1866 – S-a născut George Coşbuc, poet, membru al Academiei Române; publicist (revista „Semănătorul”, „Viaţa Literară”); traducător: „Odiseea”, „Eneida”, „Divina Comedie”; poezii: „Nunta Zamfirei”, „Noi vrem pământ!”, „ Trei, Doamne, şi toţi trei”, „Paşa Hassan”, „Iarna pe uliţă” (m. 9 mai 1918).
-1888 – La Londra este găsit corpul celei de-a doua victime a lui Jack Spintecătorul, Annie Chapman.
-1900 – Un uragan care a lovit orașul Galveston, Texas a făcut mai mult de 8 000 de victime umane.
-1930 – Compania americană 3M a început comercializarea benzii de scotch transparente.
-1941 – Începerea blocadei Leningradului, lichidată definitiv la 27 ianuarie 1944.
-1954 – Americanul Jonas Edward a realizat primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955, vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.
-1959 – România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS); Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960).
-1966 – Primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune „Star Trek” a fost difuzat la televiziunea americană NBC.
-1975 – Ia ființă compania de transport aerian LAR (Liniile Aeriene Române).
-1991 – În urma unui referendum, Republica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia.
-1994 – Are loc, la Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945. Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței, François Mitterrand, a premierului britanic, John Major, a secretarului de stat american, Warren Christopher și a cancelarului german, Helmut Kohl.
-1994 – Un Boeing 737 cu 132 de oameni la bord, s-a prăbușit în apropiere de aeroportul internațional Pittsburgh; n-au fost supraviețuitori.
-2004 – Nava spațială „Genesis”, care a fost lansată în urmă cu patru ani pentru a explora vântul solar, s-a prăbușit în Utah pentru că nu s-a deschis parașuta de frânare.
-2004 – A încetat din viaţă cântăreţul Dan Spătaru, în urma unui stop cardiac: „Trecea fanfara militară”, „Mi-ai furat inima”, „Ţărăncuţă, ţărăncuţă”, „Măicuţă, îţi mulţumesc” (n. 2 octombrie 1939).
-2009 – La 74 de ani de la primele autoturisme Ford produse în România (București, Floreasca), noua uzină de la Craiova a început producția de serie cu o autoutilitară de clasă medie, „Ford Connect”.
Foto: Dana Simovici
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.