Bacteriile care produc celuloză pot să supraviețiuască pe Marte
Publicat de Cosmin Meca, 10 august 2022, 12:07
O echipă internațională de cercetători, care include Universitatea din Göttingen, a investigat rezistența culturilor de kombucha în medii asemănătoare cu cele marțiene. Kombucha, cunoscută și sub numele de ciuperca de ceai sau ceai de ciuperci, este o băutură populară, obținută prin fermentarea ceaiului zaharat cu ajutorul unor culturi simbiotice de bacterii și drojdie.
În mod surprinzător, o specie bacteriană care produce celuloză a persistat în ciuda faptului că atmosfera marțiană simulată a distrus ecologia microbiană a culturilor kombucha.
În 2014, cu ajutorul Agenției Spațiale Europene, oamenii de știință au lansat culturi de kombucha pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Obiectivul a fost acela de a înțelege mai bine rezistența celulozei ca biomarker ( moleculă biologică care se găsește în sânge, în alte fluide corporale sau în țesuturi și care reprezintă un semn al unui proces normal sau anormal, al unei afecțiuni sau al unei boli), structura genomică a kombucha și comportamentul său de supraviețuire extraterestră.
Probele au fost reactivate pe Pământ și cultivate timp de încă doi ani și jumătate, după un an și jumătate în condiții marțiene simulate în afara ISS.
Rezultatele sugerează că celuloza produsă de bacterii este probabil responsabilă pentru supraviețuirea lor în condiții extraterestre, oferind totodată prima dovadă că celuloza bacteriană ar putea fi un biomarker pentru viața extraterestră
Membranele sau filmele pe bază de celuloză ar putea fi un bun biomaterial pentru protejarea vieții și producerea de bunuri de consum în așezările extraterestre.
Sursă text: scitechdaily.com