Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Balena Albastra: Cat e adevar, cat isterie, cum a luat nastere acest fenomen si care e riscul stirilor false

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 20 martie 2017, 09:11

Jocul extrem de periculos practicat de tineri si adolescenti din mai multe tari, care a facut primele victime si in Romania, „Balena Albastra”, isi are originile in Rusia si a generat o stare de alerta in randul autoritatilor, care incearca sa blocheze pe toate caile accesul la el.

Insa nu este clara, deocamdata, legatura dintre joc si sinuciderile din mai multe tari.

Ce s-a intamplat in Romania

Una dintre adolescentele din Romania, care a incercat respectivul joc intrand pe un site de socializare rusesc, a povestit despre cum a fost hartuita de administratorii jocului si cum acestia au aflat date personale despre ea si despre parinti.

„Am intrat pe site, un fel de Facebook rusesc, unde acolo iti spune sa vorbesti cu un administrator si te pune sa iti scrii pe mana cu lama F57 si dup-aia intri in joc la ei. Si in momentul in care am vazut ca te pune…, incepe cu din astea… am iesit de acolo si in momentul acela m-au sunat.

Imi dadeau tot felul de mesaje cu amenintari. Am blocat numarul, sa nu mai poata sa imi scrie si sa ma sune. Dar m-au sunat de pe alt numar. Tot cu amenintari si pe WhatsApp si… Ca sa-mi iau sicriu, ca el ma vede, ca o sa-mi vad familia moarta… daca nu fac ce-mi zice el. Mi-a dat date ale parintilor, la ce scoala sunt, la ce liceu… tot mi-a zis despre mine”, a spus tanara de 13 ani, din Timisoara, citata de Digi 24.

Mama sa spune ca fetei i s-a facut o poza in casa, cu propriul telefon: „Persoana care trimitea acele mesaje ii spunea ca, orice ar face, el o vede, ca este in apropierea casei, sa se uite pe geam si tot felul de mesaje din acestea de intimidare. Prin acel telefon, acea persoana putea sa monitorizeze tot ce se intampla in incaperea in care era telefonul si sa vada efectiv. Solutia nu este resetarea din fabrica si schimbarea numarului de telefon. Acele telefoane sunt efectiv compromise”.

Fiica ei se poate considera totusi norocoasa. In Iasi, cinci elevi ai Scolii gimnaziale „Veronica Micle” au ajuns la spital, dupa ce in timpul pauzei ar fi incercat o varianta a jocului periculos si si-au tinut respiratia. Copiii sunt insa in afara oricarui pericol si, in paralel cu inceputul audierilor, Politia Romana a inceput o campanie de informare.

De asemenea, si Ministerul Educatiei si Patriarhia vor lansa astfel de campanii publice, relateaza TVR, in timp ce companii private de securitate cibernetica monitorizeaza deja activitatea din tara noastra legata de acest joc periculos si vor transmite politiei datele obtinute.

Insa povestea adolescentei din Timisoara poate avea si un substrat financiar, din moment ce un blogger din Rusia sustine ca unii tineri au fost determinati sa trimita anumite sume de bani administratorilor jocului, in decursul indeplinirii „sarcinilor”.

„Cred ca acest joc este inuman, infiorator si pentru ca este administrat de niste adulti care au interes moral si material. Cercetarile au aratat ca cei mai multi adolescenti virau 30-60 de ruble pentru acesti administratori. Si nimeni nu stie pentru ce. Poate astfel evitau sa indeplineasca anumite misiuni”, spune bloggerul.

Care este insa legatura dintre aceste evenimente si periculosul joc?

Insa deocamdata ramane de dovedit cat de reala este legatura dintre „Balena Albastra” si sinucideri ale unor adolescenti in Moldova si Rusia si practicarea acestui joc periculos in Ucraina, Romania si cateva foste republici sovietice.

Site-ul Snopes, care detecteaza stirile false din mediul online, arata ca inca nu se poate dovedi ca 130 de tineri din Rusia au murit in urma acestui joc, desi anumite grupuri de social media au fost deja acuzate ca promveaza sinuciderea.

Se pare ca stirile potrivit carora jocul sinucigas ar fi avut ca rezultat 130 de decese provin dintr-un articol din luna mai 2016 al publicatiei rusesti Novaya Gazeta, care arata atunci ca zeci de copii au murit in Rusia intr-o perioada de sase luni, iar multi dintre sinucigasi faceau parte din aceeasi comunitate online.

„Am numarat 130 de sinucideri ale copiilor, care au avut loc in Rusia, din noiembrie 2015 pana in aprilie 2016. Aproape toti erau membri ai aceluiasi grup pe Internet”, se arata in articol.

Publicatia mai nota ca cel putin 80 dintre sinucideri ar fi avut legatura cu „Balena Albastra”, insa o investigatie a Radio Free Europe a aratat ca in cazul niciunei sinucideri nu s-a facut legatura clara cu respectiva comunitate online.

Un alt site, Meduza, scrie ca mai degraba adolescentii cu tendinte suicidale sau depresive au fost atrasi in aceleasi grupuri de pe retelele sociale, si nu ca respectivele grupuri au provocat sinuciderile.

Nu in ultimul rand, se stie ca Rusia are o rata mare a sinuciderilor in randul tinerilor, nu mai putin de 461 de minori luandu-si singuri viata, in anul 2013.

Dubii si in Bulgaria

Luna trecuta, presa din Bulgaria a difuzat stiri alarmante despre legatura dintre aceste sinucideri si „Balena Albastra”. Balkan Insight scria ca aceste stiri au inundat efectiv retelele sociale si au provocat isterie in randul parintilor.

Centrul pentru Internet Sigur din Sofia a transmis insa ca nu exista dovezi concrete ca jocul ar exista sau orice altceva care sa sustina afirmatiile ca adolescentii il jucau si in Bulgaria, mergandu-se pe ideea ca „Balena Albastra” era o manipulare infioratoare a fricilor parintilor.

Coordonatorul Safenet Bulgaria, Georgi Apostolov, a spus, intr-o declaratie pentru medicul psihiatru Gabriel Diaconu, ca nu exista dovezi de legatura intre joc si sinucideri.

„Nicio dovada deocamdata n-a iesit la suprafata ca exista un astfel de joc online. Noi am cautat sa postam acelasi comentariu in subsolul tuturor articolelor scrise atat in Bulgaria, dar si alte tari europene unde aceasta ‘farsa’ morbida despre BW (Blue Whale – n.red.) a aparut in presa locala.

In Bulgaria a trebuit sa ducem un adevarat razboi (cyberwar – n.red.) de la mijlocul lui februarie, dupa ce povestea a fost preluata de mai multe site-uri de tip ‘clickbait’ care au creat panica in randul parintior cu titluri de genul ‘Jocul monstruos care impinge tinerii la sinucidere se apropie de Bulgaria’.

Da, au fost cateva grupuri pe varianta ruseasca a FB – Vkontakte, vizitate de adolescenti rusi care s-au jucat cu subiecte legate de moarte. Dar acestea au inceput in noiembrie 2015 si doar o persoana deocamdata a fost arestata (Filipp Budeykin – n.red.), al carui proces inca nu a inceput din lipsa de probe. E posibil ca, intr-un an si jumatate, nici un alt suspect sa nu fi fost gasit? Politia si serviciile secrete ruse nu sunt vestite pentru ineficienta lor, nu crezi?”, spune Apostolov, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a lui Gabriel Diaconu.

Pericolul din spatele stirilor

Acesta mai sustine ca altul ar fi pericolul real de luat in seama, mai ales in urma acestor stiri a caror veridicitate nu a putut fi dovedita.

„Pentru mine pericolul real e ca diseminarea acestei stiri poate declansa fenomene indigo – altii vor fi incurajati sa creeze astfel de grupuri online. In Bulgaria am avut doua incidente, dar le-am raportat si Facebook le-a sters.

Dupa ce stirea a fost propagata la inceputul lui februarie 2017, cateva lucruri s-au intamplat, la nivelul autoritatilor: un grup de lucru sub tutela presedintelui a fost format pentru elaborarea de masuri de preventie a suicidului la adolescenti, iar directorul Directiei Centrale de Investigatii a cerut actiuni legale in Parlament. Mai multi politicieni au acuzat ‘serviciile secrete occidentale’ si nationalisti ucrainieni ca incearca un complot care sa distruga generatia tanara din Rusia.

Am facut multa cercetare aici, am verificat toate sursele din Rusia, de la site-uri clickbait la investigatii jurnalistice si comunicare oficiala. In nici un caz nu s-a putut dovedi ca moartea prin suicid a unui adolescent s-a intamplat pentru ca a fost incurajat/constrans de un strain. Pana si algoritmul e copiat dintr-o carte scrisa de-o adolescenta din Rusia si care-a facut o vreme valva in Rusia si tarile CSI (Kazakhstan, Ossetia, Letonia etc), dar care nu e cunoscuta in alte parti”, mai spune Apostolov.

Ce este „Blue Whale”?

Conform presei straine, in spatele acestui joc s-ar afla adulti care stiu sa vorbeasca „pe limba” celor foarte tineri. Ii atrag in niste grupuri de socializare, le alimenteaza frustrarile (fetelor li se spune ca sunt „grase”, baietilor ca sunt niste „ratati”, tuturor ca nu au niciun rost pe lume).

Pe aceste retele sunt vehiculate mesaje tintite, care vorbesc despre desertaciunea vietii, despre cat de neinsemnati sunt oamenii, se asculta muzica in aceeasi idee, cu acelasi mesaj.

Odata ajunsi in aceste grupuri, adolescentii sunt supusi la tot felul de provocari, potential periculoase, de-a lungul a 50 de zile. Una dintre ele este desenarea unei balene pe brat, cu lama sau cutitul.

O alta presupune vizionarea de filme horror o zi intreaga, iar o alta trezirea de multe ori peste noapte. O parte dintre simturi sunt astfel amortite, iar multi adolescenti ajung sa fie privati de somn.

In final, provocarea suprema ar fi sa-si ia viata. Iar adolescentilor li se spune ca daca nu vor face asta, secrete teribile despre ei vor iesi la iveala, pentru ca intreaga lor activitate de pe Internet a fost monitorizata. Ar ajunge sa fie chiar amenintati, spunandu-li-se ca li se cunoaste adresa, dupa IP-ul calculatorului. E momentul in care multi adolescenti cedeaza si se sinucid.

Numele „Balena Albastra” vine de la mamiferul marin care esueaza pe tarm si, astfel, moare.

sursa:ziare.com

Premierul Marcel Ciolacu/Reacție la decizia CCR de anulare a primului tur alalegerilor prezidențiale
National duminică, 22 decembrie 2024, 13:33

PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni

PSD și PNL, gata să colaboreze din...

PSD și PNL, gata să colaboreze din nou. Liberalii acceptă un viitor premier social-democrat. Candidat comun la Cotroceni
Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun
National duminică, 22 decembrie 2024, 09:00

Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun

Masa de Crăciun - meniul complet de...

Masa de Crăciun – meniul complet de sărbători. Ce să nu lipsească de pe masa festivă de Crăciun
Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 19:59

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este...

Piața Matache din București a fost cuprinsă de flăcări. Cauza incendiului nu este cunoscută
Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
National sâmbătă, 21 decembrie 2024, 09:00

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de...

Incendiu puternic la mai multe magazine din București. A fost emis mesaj RO-Alert, din cauza degajărilor de fum
National vineri, 20 decembrie 2024, 18:01

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic

Legea privind Codul Silvic a fost...

Președintele Iohannis a promulgat legea privind Codul Silvic
National vineri, 20 decembrie 2024, 16:27

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova

Ministrul Apărării din Polonia s-a întâlnit ci militarii polonezi din Brigada Multinaţională Sud-Est din...

Polonia rămâne un contributor major la Brigada Multinaţionala Sud-Est de la Craiova
National vineri, 20 decembrie 2024, 15:22

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală

Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia...

Președintele Klaus Iohannis atacă la CCR legea de aprobare a ordonanței privind amnistia fiscală
National vineri, 20 decembrie 2024, 08:52

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul

Prima ședință a noului...

Prima ședință a noului Parlament. Cei 465 de senatori și deputați depun astăzi jurământul. Cum arată Legislativul