„BALENA ALBASTRĂ”, un joc PERICULOS şi pentru copiii din România
Publicat de Cosmin Meca, 18 martie 2017, 09:15
Jocul „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul, a intrat în atenţia autorităţilor din România. După ce în alte state jocul a făcut victime, poliţiştii au demarat o campanie de prevenire. Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română vor să-i informeze pe elevi.
„Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile. Acordaţi-le timp celor dragi!”, transmit poliţiştii.
Ministerul Educaţiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul României, urmând să discute acest subiect cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
Reacţia autorităţilor vine după ce cinci elevi ai Şcolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iaşi, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, au ajuns la spital, vineri, după ce în timpul pauzei au decis să se joace un joc periculos, ţinându-şi respiraţia. Unul dintre ei a declarat că o elevă le-a povestit despre un joc în care trebuie să îşi ţină respiraţia, iar alta le-a propus să se joace în timpul pauzei, pe hol. Imediat, copiii s-au simţit rău şi au fost luaţi de două ambulanţe fiind duşi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, medicii fiind rezervaţi în privinţa stării lor. Surse locale au spus că elevii ar fi jucat „Balena Albastră”, însă informaţia nu a fost confirmată de Poliţie. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a deschis o anchetă.
Psihologii spun că motivele care îl duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a aparţine unui grup, simţind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiraţie. Specialiştii susţin că perioada preadolescentină şi cea adolescentină reprezintă momentul în care copilul este tentat să participe la astfel de jocuri.
Psihologii atrag atenţia asupra schimbărilor pe care părinţii ar trebui să le remarce la tinerii predispuşi să participe la joc.
Sursa: mediafax.ro