Banalul covrig e o adevarata bomba cu ceas!
Publicat de Cosmin Meca, 4 iunie 2015, 15:32
Banalul covrig e o adevărată bombă cu ceas! O spun medicii, dar şi nutriţioniştii care ne sfătuiesc să-l scoatem din porţia zilnică dacă vrem să nu ne îmbolnăvim şi să nu ne trezim cu multe kilograme în plus.
Sunt ieftini, gustoşi şi îi găsim pe toate drumurile. La orice patiserie şi simigerie, covrigii cu sare, mac şi susan ne îmbie din vitrină.
Cine îi vrea în varianta dulce, poate opta pentru produsele umplute cu stafide, cireşe sau ciocolată. Aşa se face că atunci când ne este foame ne repezim să-i cumpărăm. E coadă la ei!
Nimeni nu ştie, însă, că un covrig de 100 de grame, mâncat zilnic, acţionează în organismul nostru ca o adevărată otravă.
Medicii spun că acesta conţine multă făină, apă, drojdie, sare şi ajunge la 300 de calorii, 70 de grame de carbohidraţi şi nici un nutrient.
Nutriţioniştii spun că cei care consumă zilnic astfel de produse de simigerie au o greutate dublă, faţă de cei care-l gustă o dată pe lună. În plus, afectează pancreasul, ajută la acumularea de grăsimi în organism şi poate duce, în timp, chiar şi la boli cardiovasculare.
Potrivit statisticilor, în oraşe, mai mult de jumătate dintre locuitori mănâncă aproape în fiecare dimineaţă covrigi şi sunt luni în care românii ajung să dea gata 400 de milioane de astfel de produse.
Covrigii nu numai că îngraşă, dar nici nu te satură. După o oră, ţi se face foame. Un covrig de 100 de grame are 300 de calorii, cât o masă sănătoasă, 80% carbohidraţi şi sunt uşor de asimilat.
Se absorb repede în organism, automat creşte şi glicemia. Pe termen lung, covrigii sunt periculoşi şi ne predispun la diabet, pentru că forţează pancreasul să producă insulină, dar şi la boli cardiovasculare. Putem spune că sunt nişte carbohidraţi simpli, un combustibil extrem de rapid şi pot fi consumaţi după un efort prelungit la sala de fitness.
sursa sanatate.ro