Beneficiile căpșunilor
Publicat de Cosmin Meca, 1 iulie 2016, 11:42
Întăresc sistemul imunitar
Căpșunile sunt o sursă excelentă de vitamina C, spun medicii nutritionisti. O ceașcă de capșuni conține cu mult peste necesarul zilnic de Vitamina C (136%), un antioxidant eficient, care te ajută la scăderea tensiunii arteriale, asigură un sistem imunitar puternic și iți menține vederea sănătoasă, împiedicând apariția afecțiunilor oculare, precum cataracta si degenerescenta maculară.
Te ajuta să-ti menții vederea bună
Proprietatile antioxidante ale căpșunilor te ajută, de asemenea, sa previi apariția cataractei, prin doza de Vitamina C necesară protecției impotriva radicalilor liberi, acei atomi care afectează celulele.
Lupta împotriva cancerului
Combinația dintre antioxidanții si agenții anti-inflamatori gasiți în capșuni luptă împotriva debutului multor forme de cancer. Radicalii liberi sunt ținuti sub control de antioxidanți, numiti si „gunoierii radicalilor liberi”.
De un ajutor real sunt Vitaminele C, B9, Bc si M, care luptă alaturi de flavonoidele Quercetin si Kaempferol.
Puterea Vitaminei C din căpșuni este si mai mare decât ai putea crede, căci este un antioxidant vital in producția naturală de colagen. În plus, experții au constatat că și acidul ellagic, un compus antioxidant ce se găsește în aceste fructe, previne distrugerea colagenului.
Fenolii ce se găsesc în căpșuni luptă împotriva bolilor inflamatorii, cum ar fi osteoartrita, astmul si ateroscleroza, prin inhibarea enzimei COX, în același fel în care o fac aspirina si ibuprofenul.
Spre deosebire de medicamente, căpșunile nu iți provoacă dureri de stomac sau alte efecte secundare nedorite.
Reglează tensiunea arterială
Potasiul se regăsește în căpșuni, fiind un nutrient la fel de sănătos pentru inimă. Potasiul te ajută la reglarea tensiunii arteriale, acționând ca un tampon împotriva efectelor negative ale sodiului.
Te ajuta în dieta
O cană de căpșuni conține peste 13% din necesarul zilnic de fibre alimentare si doar 43 kcal. Fibrele din căpșuni ajută la menținerea digestiei sănătoase, îți scade tensiunea arterială și te ajută să eviți supraalimentarea stomacului.
Iți menține oasele sanătoase
Manganul este cheia unor oase sănatoase, iar manganul se regaseste din plin in căpșuni. O cana cu astfel de fructe contine 21% mangan, un nutrient benefic pentru sănătatea oaselor, care ajută la dezvoltarea si mentinerea structurii oaselor.
Potasiul, vitamina K si magneziul din căpșuni sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea oaselor.
Sursă: ele
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.