Biodiversitatea animală scade într-un ritm alarmant
Publicat de Cosmin Meca, 18 ianuarie 2022, 15:56
Oamenii de știință avertizează că Pământul s-ar putea confrunta cu începutul celei de-a șasea extincție în masă.
Robert Cowie, profesor la Universitatea din Hawai’i la Mānoa, subliniază că scepticismul față de acest fenomen este cauzat de ignorarea nevertebratelor, viețuitoarele care formează cea mai mare parte a biodiversității de pe planetă, accentul fiind de obicei pus pe mamifere și plante.
Acesta este autorul unui studiu în cadrul căruia este analizat declinul nevertebratelor, care nu este documentat în amănunt nici măcar de Uniunea Internaționala pentru Conservarea Naturii (UICN), care, în celebra listă cu specii aflate pe cale de dispariție, se axează pe mamifere, păsări și amfibieni.
Cercetătorii au extrapolat datele din mai multe studii despre scăderea numărului de nevertebrate și au ajuns la concluzia că între 7,5% și 13% din toate speciile de animale și plante cunoscute ar fi putut să dispară, începând cu anul 1500, valori care depășesc cu mult numerele vechiculate de organizațiile pentru conservare.
Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri urgente pentru a stopa acest fenomen, fiind de asemenea nevoie de popularizarea subiectului și crearea sau perpetuarea unei culturi bazate pe grija față de viețuitoare.
Sursă text: sciencealert.com