BOALA LIMBII ALBASTRE: Liberă circulație pentru animale în România
Publicat de Cosmin Meca, 10 decembrie 2014, 23:18
Președintele interimar al ANSVSA Csutak Nagy Laszlo a prezentat noutăți privind măsurile luate de autorități cu privire la epidemia de boala limbii albastre, la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților.
”Începând din data de 2 decembrie, respectând Regulamentul 1266/2007, am declarat perioada liberă de vectori (care transmit virusul bolii bluetongue, n.r. ), iar toate zonele de control au dispărut și la nivel național a s-a constituit zona de protecție. Adică se poate circula la nivel național, fără probleme, cu respectarea regulilor de bunăstare și animalele să fie clinic sănătoase”, a spus Csutak-Nagy. Decizia ANSVSA marchează, de altfel și redeschiderea târgurilor de animale din țară, situație datorată mai ales temperaturilor scăzute care au condus la dispariția insectelor hematofage – țânțarii, care transmit virusul Bluetongue.
Csutak-Nagy a precizat că, având în vedere că în Europa evoluează boala cu același stereotip – steriotipul A, ”este permisă circulația animalelor pentru creștere și îngrășare din zonă de protecție – România , în zonă de protecție – alte state membre, cu respectarea condițiilor de transport și să fie animalele clinic sănătoase”.
În alte zone așa numite de supraveghere, se pot face mișcări de animale vii pentru creștere și producție, cu respectarea anumitor reguli:
– după 14 zile de la perioada de liberă circulație vectorială (de la 2 decembrie), se pot aplica mișcări de animale efectuând un examen de laborator PCR negativ.
– în perioada de 28 de zile de la declararea circulației vectoriale, se pot efectua mișcări de animale cu un test Eliza negativ.
– în perioada de 60 de zile de la declararea liberei circulații vectoriale, se pot face mișcări de animale cu condiția ca animalele să fie clinic sănătoase.
Referitor la circulația animalelor vii în țări terțe, Csutak Nagy a precizat că au fost trimise notificări către Comisia Europeană și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind apariția circulației libere de vectori. Mai departe, ”în funcție de fiecare stat în parte, de cerințele veterinare și de cerințele de export, se vor stabili măsuri bilaterale sanitar-veterinare”, a mai spus șeful de la ANSVSA.