Boli pe care le poţi lua de la ştrand sau piscină
Publicat de Cosmin Meca, 15 iulie 2015, 16:55
Ştrandurile şi piscinele, atât de mult frecventate pe perioada verii, oferă o sursă inepuizabilă de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales că numărul limitat al unor astfel de spaţii de agrement determină suprapopularea lor în sezonul cald.
După o zi la ştrand poţi să te alegi cu diaree, otită, conjunctivită, furunculi şi diverse boli de piele. Prin apă se transmit viruşi, bacterii şi ciuperci care pot duce la infecţii digestive, ale pielii, ochilor, urechilor.
Cea mai frecventă boală luată de la piscină sau ştrand este diareea infecţioasă, care se instalează după ce înghiţi apa contaminată. În medie, o persoană are în zona anală 0,14 grame de materii fecale iar dacă cineva este infectat poate răspândi în apa de piscină germeni precum norovirus sau giardia. Când înghiţi o gură de apă germenii pătrund în tractul tău digestiv şi aşa te alegi cu o gastroenterită acută. Riscul este mai mare pentru cei care au imunitatea scăzută: gravide, copii mici, bolnavi cronici.
Cum să te fereşti de bolile transmisibile prin apă?
Sunt câteva reguli care ar trebui urmate cu sfinţenie: nu înghiţi apa din piscină sau ştrand şi pe cât posibil ai grijă ca ea să nu-ţi ajungă în ochi sau în urechi. De asemenea, ar fi bine să faci un duş cu apă curată şi săpun de fiecare dată când ieşi din bazin.
Cum să îi protejezi pe ceilalţi?
Dacă nu vrei să respecţi aceste reguli de dragul străinilor care înoata în aceeaşi piscină, gândeşte-te că neglijenţa ta îi poate îmbolnăvi chiar pe copiii tăi sau pe prietenii cu care ai venit la ştrand.
Aşadar:
– nu intra în ştrand sau piscină dacă suferi de diaree.
– fă un duş serios înainte să intri în apă
– spală-te bine pe mâini după ce foloseşti toaleta sau după ce schimbi scutecul celui mic.
– du copiii la toaletă cât mai des, chiar înainte să o ceara ei.
– când trebuie să schimbi un scutec nu o face pe marginea bazinului.