Brand uriaș al industriei românești aproape de faliment. Fabrica are 111 ani și tocmai s-a închis
Publicat de Cosmin Meca, 15 noiembrie 2022, 10:10
Una dintre companiile-simbol din România, celebră încă din perioada interbelică, riscă să dea faliment. Deocamdată, fabrica și-a încetat activitatea, iar perspectivele sunt sumbre.
Compania Clujana și-a oprit activitatea, după 111 ani de existență. Fabrica înființată la Cluj încă din 1911 se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, care deține 93,4412% din acţiunile Clujana.
Totuși, instituția județeană nu a găsit în ultimii 30 de ani cele mai bune soluții pentru redresarea companiei, care a cunoscut inclusiv insolvența și s-a aflat de mai multe ori pe buza prăpastiei.
În schimb, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii.
„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, într-un interviu pentru Ziua de Cluj.
El a infirmat orice speculații conform cărora ar fi vorba despre interese imobiliare private în ceea ce privește clădirea și terenul fabricii Clujana.
„Terenul și clădirea aparțin de Consiliul Județean, deci, practic, nu există persoane fizice care să aibă interese, este exclus. E proprietate de stat și așa va rămâne. Și halele, și clădirea, și terenul. Nu au cum să ajungă în proprietate privată deoarece nu sunt de vânzare, nici terenuri pentru care să se facă afaceri imobiliare, pur și simplu este proprietatea județului Cluj”, a mai spus Tișe.
Alin Tișe s-a arătat sceptic în privința privatizării fabricii, însă a precizat că doar brand-ul companiei poate fi achiziționat, deoarece clădirea și terenul se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj.
El nu exclude o renașterea fabricii, însă spune că e nevoie de o redimensionare care să țină cont de situația actuală, de problemele financiare, datoriile și situația din industrie.
O istorie de peste un secol
Clujana a produs ghete şi pantofi de piele încă din 1911 şi a fost mult timp una dintre fabricile model ale Clujului. Era, la origini, Fabrica de Piele „Fraţii Renner & Co” cu produse apreciate datorită calităţii lor. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni, iar comuniştii au naţionalizat-o în 1948.
Între anii ’70-’90, majoritatea produselor sale mergeau la export, iar marfa care mai ajungea şi pe piaţa internă se vindea ca pâinea caldă. În perioada respectivă a fost practic cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajaţi şi a produs milioane de perechi de pantofi.
La scurt timp după Revoluţie a avut loc şi marea schimbare. O schimbare în rău, pentru că din primadonă a ajuns o Cenuşăreasă vulnerabilă la şocul trecerii la economia de piaţă.
Clujana a intrat în insolvenţă şi a fost chiar închisă timp de patru ani, între 1999 şi 2003. Salvată in extremis, fabrica ieşea din insolvenţă în 2004, iar apoi a fost preluată de Consilul Judeţean Cluj.
sursa: adevarul.ro