Brazilienii cer demisia presedintei Dilma Rousseff
Publicat de Cosmin Meca, 17 august 2015, 11:35 / actualizat: 17 august 2015, 13:05
Aproape 900.000 de brazilieni – două milioane conform organizatorilor -, nemulţumiţi de corupţie şi de situaţia economică dificilă a ţării, au ieşit duminică în stradă pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff, relatează AFP.
Potrivit celor mai noi estimări ale poliţiei, cel puţin 866.000 de persoane îmbrăcate în verde şi galben au defilat într-o ambianţă paşnică în întreaga ţară. Organizatorii – mişcări cetăţeneşti de dreapta susţinute de un partid de opoziţie – au estimat la ‘două milioane’, dintre care un milion numai la Sao Paolo, numărul participanţilor la aceste proteste desfăşurate în peste 100 de oraşe.
Conform poliţiei, 350.000 de persoane au defilat duminică după-amiază pe marele Bulevard Paulista din inima capitalei economice a ţării şi fief al opoziţiei, în timp ce Institutul Datafolha a avansat cifra de doar 135.000 de persoane.
Guvernul a considerat că manifestaţiile ‘s-au derulat în cadru democratic’, conform unui scurt comunicat al ministrului comunicaţiilor din cadrul preşedinţiei, Edinho Silva, trimiAs AFP.
Fluturând drapelul naţional, manifestanţii anti-guvern au cerut demisia sau destituirea preşedintei Rousseff, criticând corupţia dezvăluită într-un scandal politico-financiar care a costat peste 2 miliarde de dolari gigantul petrolier de stat Petrobras.
La Rio de Janeiro, demonstranţii au afişat pancarte prin care cereau ca actuala preşedintă şi fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva să fie trimişi la închisoare. Rousseff a convocat o şedinţă de criză cu miniştrii săi cei mai apropiaţi.
Preşedintele Partidului Social Democrat Brazilian (PSDB, de centru-dreapta) şi rival al preşedintei Rousseff la alegerile prezidenţiale din 2014, Aecio Neves, a făcut pentru prima dată apel la militanţii formaţiunii sale să se alăture manifestaţiilor.
Conform unui sondaj de opinie publicat la începutul acestui an de către Institutul Datafolha, 66% dintre brazilieni sunt pentru înlăturarea de la putere a preşedintei şi a formaţiunii sale, Partidul Muncitorilor, care se află la guvernare din 2003. Acelaşi sondaj releva că numai 8% dintre brazilieni apreciau activitatea administraţiei Rousseff.
Rousseff a câştigat din nou alegerile în octombrie anul trecut cu 51% din voturi, iar al doilea său mandat a început în ianuarie. Totuşi, în ultimele luni popularitatea sa a avut de suferit din cauza unui uriaş scandal de corupţie care a implicat gigantul petrolier de stat Petrobras şi care a dus la arestarea câtorva foşti oficiali din partidul său.
Numeroşi politicieni sunt suspectaţi că au beneficiat financiar de pe urma acestui scandal de corupţie legat de contracte îm domeniul construcţiilor. Rousseff a negat orice implicare. Ea este sub potenţiala ameninţare a două proceduri judiciare, dar majoritatea juriştilor consideră că nu sunt întrunite condiţiile pentru a determina căderea sa.
Manifestaţiile de duminică sunt doar continuarea unei serii de proteste masive din acest an: în aprilie, 600.000 de brazilieni au manifestat, în timp ce în martie, între unu şi trei milioane de persoane, conform mai multor surse, au ieşit în stradă.
agerpres.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.