Budinca de must cu parfum de toamna
Publicat de Cosmin Meca, 15 octombrie 2016, 12:45 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Astăzi vă propunem o rețetă cu parfum de toamnă, un desert străvechi, specific sudului rural. În unele locuri, la țară, i se spune caș de must, un dulce cu care se delectau copii și adulții deopotrivă, fiind nimic altceva decât o budincă primitivă, foarte savuroasă. Se face din must de struguri proapăt storși, de multe ori amestecat cu miez de nucă prăjit și îngroșat cu făină. Din cauza acestui adaos de făină, prin Teleorman și Oltenia i se mai zice și ciulama de must sau caș de must.
Ar fi bine însă să îngroșați mustul cu amidon și nu cu făină, ca să iasă o budincă adevărată, aromată și gustoasă.
Nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente, pentru 6 porții delicioase de desert din must:
- 1,5 L de must,
- 5 linguri de amidon de porumb,
- 100 de grame de miez de nucă.
- Opțional, în funcție de cât de dulce este mustul pe care îl folosiți, puteți adăuga și 2 linguri de miere sau zahăr.
Mod de preparare:
Mustul se pune pe foc și după ce s-a încins bine (nu îl fierbeți în acest moment!), adăugăm cele 4 linguri de amidon și amestecăm bine ca să nu facă cocoloașe. Aduceți compoziția în clocot o dată, la foc mic, apoi lăsați să se răcorească. Turnați în boluri amestecul și la final ornati cu miez de nucă prajit. Puneți la frigider și serviți când s-a răcit complet.
Acest caș de must era, odată, desertul preferat al copiilor din Teleorman și anumite regiuni ale Olteniei. Se prepară simplu, din ingrediente naturale, și are o savoare incredibilă. În unele părti se mai prepara și astăzi, spre norocul nostru, rețeta fiind transmisă din generație în generație.