Buletin agrometerologic
Publicat de Cosmin Meca, 30 octombrie 2014, 05:54 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:27
Buletin agrometerologic
Estimarea evoluţiei vremii pentru intervalul 30.X-6.XI.2014
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi mai rece decât normalul termic în primele 3 zile apoi creșterea treptată de temperatură va fi mai pronunțată. Temperatura aerului va fluctua până miercuri, iar în noaptea de miercuri/joi un proces de creștere a temperaturii se va declanșa.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 30.X-1.XI.2014 (de joi până sâmbătă, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea se va încălzi treptat devenind apropiată de normalul termic. Cerul se va menține noros joi și apoi va deveni variabil. Joi local va ploua sla, mai ales în sud-estul și sudul Olteniei. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 8…15 de grade. Temp. min. 0…5 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de vineri, iar cele mai scăzute în cursul dimineţilor.
Al doilea interval 2 – 6.XI.2014 (de duminică până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea va fi apropiată de normalul termic și în general frumoasă. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 8…15 de grade. Temp. min. 0…6 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de miercuri și joi, iar cele mai scăzute în dimineaţa de miercuri.
Regimul termic al aerului din acestă săptămână se va caracteriza printr-o vreme apropiată de regimul termic normal.
Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între intre 5…10°C, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila intre 7…12°C indeosebi in zonele de câmpie, optimă pentru desfăşurarea proceselor de germinare, răsărire şi infrunzire la culturile de toamnă infiinţate până la această dată.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori apropiate de optim şi optime, în toată regiunea.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţile agrometeorologice menţionate, pe fondul regimului termic din aer şi sol apropiat de cel obişnuit ritmurile vegetative la speciile de toamnă se vor desfăşura uşor normal.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (40-100%) şi răsărire (10-100%), precum şi înfrunzirea (10-40%), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la germinare (50-100%), răsărire (10-100%) şi înfrunzire (4-14 frunze).
Hibrizi semitardivi şi tardivi de porumb se vor recolta de pe ultimele suprafeţe.
La sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se vor putea finaliza lucrările de recoltare.
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole vor înregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
Lucrările agricole de sezon se vor putea desfăşura pe ansamblu în condiţii bune.
RECOMANDARI DE SPECIALITATE
Urgentarea lucràrilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale și continuarea efectuàrii aràturilor adânci de toamnà;
Continuarea pregàtirii patului germinativ și semànatului la grâul de toamnà;
Finalizarea lucràrilor de recoltare, transport și depozitare a produselor agricole de pe ultimele suprafeţe.
Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.
Pentru persoanele interesate, CMR Oltenia oferă date şi prognoze agrometeorologice specializate.