Cafea la ibric sau la filtru?
Publicat de Cosmin Meca, 29 ianuarie 2016, 07:30
Cafeaua preparata la filtru este mai sanatoasa decat cea pregatita la ibric, evidentiaza Consiliul olandez pentru sanatate intr-o noua directiva care vizeaza o alimentatie sanatoasa.
In aceasta directiva, Consiliul olandez pentru sanatate trece in revista modurile de pregatire a cafelei, subliniindu-le pe cele recomandabile.
Unele studii au aratat ca aceste substantele organice continute de boabele de cafea duc la cresterea usoara a colesterolului rau din sange. Pregatirea cafelei cu un filtru de hartie retine aceste elemente, bautura ramanand aproape fara ele.
Cafetiera cu filtru metalic, precum si cafeaua greceasca sau turceasca (la ibric) nu elimina aceste substante, prin urmare un consum ridicat (de peste cinci cesti pe zi) poate avea un oarecare impact – limitat totusi – asupra nivelului de colesterol rau.
Cafeaua espresso nu pune niciun fel de problema. Apa sub presiune ridicata trece rapid prin cafeaua macinata marunt, cu care intra in contact foarte putin timp. Pentru a se constata o eventuala influenta asupra colesterolului ar fi nevoie de o cantitate foarte mare.
Sursa: ziare.com