Cafeaua ar putea deveni o raritate in urmatorii 3 ani
Publicat de Cosmin Meca, 5 ianuarie 2016, 17:00
Tabieturile noastre ar putea suferi schimbari radicale in urmatorii trei ani, pe masura ce consumul de cafea din intreaga lume nu va mai putea fi acoperit de producatori.
Expertii din industria de profil avertizeaza ca ne indreptam rapid spre o criza, pentru ca in lume se consuma cafea tot mai multa si tot mai tare, relateaza The Telegraph.
„Pe langa faptul ca avem consumatori care care beau tot mai multe cafele si cantitatea de cafea introdusa in bautura preparata dupa retete noi a crescut”, afirma Jeffrey Young, director al firmei de analiza Allegra Group.
Fata de anul 2000, consumul saptamanal de cesti de cafea din marile lanturi de cafenele a crescut de la 3,2 milioane la 16,3 milioane in cursul anului trecut, estimeaza specialistii Allegra.
Din punctul de vedere al lui Young, cafeaua este deja un produs de lux, chiar daca este perceputa in continuare ca un rasfat ieftin.
Aceasta si pentru ca soiurile Arabica din care se prepara cea mai buna cafea sunt cultivate pe suprafete de teren restranse in zone aflate la altitudini mari din Etiopia sau America Latina.
Chiar si cu o scadere a pretului cafelei de pana la 35% inregistrata in cursul anului trecut, boabele din care preparam savuroasa bautura matinala ar putea deveni din ce in ce mai scumpe, pe masura ce fenomenul de incalzire globala ameninta aproape o treime din productia de cafea a Braziliei.
In prezent, se asteapta ca productia de cafea braziliana din acest an sa inregistreze un deficit de 3,5 milioane de saci.
Uniunea Europeana, cel mai mare consumator de cafea din lume, cu importuri de aproape 50% din productia globala, ar urma sa consume in acest an 45,5 milioane de saci de cafea, cu 400.000 mai mult decat in cursul anului precedent.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.