Campaniile impotriva fumatului nu au efect asupra romanilor
Publicat de Cosmin Meca, 16 noiembrie 2015, 15:23
Cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun care se celebrează în fiecare an în a treia zi de joi a lunii noiembrie, Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ a prezentat cele mai importante rezultate ale studiului privind ‘Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale din România cu privire la consumul de tutun în 2015’.
Rezultatele arată că prevalența totală a fumatului în rândul populației adulte se menține constantă față de anul 2011 când a fost realizat un studiu cu metodologie asemănătoare, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (GATS 2011), și anume 26,2% față de 26,7%.
Se observă însă o ușoară creștere a prevalenței în rândul femeilor, de la 14,5% în 2011 la 16,8% în 2015. Unul din motive poate fi și apariția pe piață în ultimii ani a noi produse din tutun aromate, mai ales mentolate, fiind cunoscut faptul că femeile preferă acest tip de țigări, mai ales dacă sunt și ”slim”.
”Principalul motiv pentru care copiii și adolescenții încep să fumeze este faptul că adulții fumează. Indiferent că e vorba de persoane publice pe care tinerii îi admiră, de părinți și profesori care, fumând, nu mai au autoritatea și legitimitatea de a le interzice să fumeze, formarea ca adulți se face prin copierea obiceiurilor celor maturi. De aceea acțiunile de descurajare a debutului fumatului trebuie făcute de specialiști care, pe lângă cunoașterea metodelor de comunicare dovedite a fi eficiente, trebuie să fie ei înșiși nefumători. Legea prevenției, dezbătută recent în Parlamentul României, trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și o prevedere referitoare la statutul de nefumător al celor care urmează să facă educație pentru sănătate”, a declarat dr. Teodora Ciolompea, specialist în promovarea sănătății.
Românii continuă să cheltuiască mult din venitul lunar pentru produse din tutun, aproximativ o treime dintre fumători cheltuind lunar cel puțin echivalentul unei treimi din salariul minim pe economie. Această constatare dovedește încă o dată că fumatul este un contributor semnificativ la scăderea calității vieții și la menținerea sărăciei.
Neașteptată este constatarea faptului că un procent semnificativ dintre fumători (6%) își cumpără țigări la bucată, deși această practică este interzisă de mai mult de 7 ani.
Măsuri noi de contracararea acestei tendințe sunt necesare atât din perspectiva sănătății publice cât și a bugetului național. În acest context, măsura recent aprobată de Comisia de sănătate a Camerei Deputaților prin care se interzice vânzarea la bucată a țigărilor de foi și cigarillos va facilita aplicarea legii, însă sunt necesare măsuri de control inclusiv la nivelul micilor comercianți.
Legat tot de comercializare, cei mai mulți fumători (95%) își cumpără țigările din magazine și nu de la comercianți ilegali. Cu toate acestea, doar 88% din pachete poartă timbrul fiscal din România, ceea ce ridică semne de întrebare față de sursa de aprovizionare mai ales a micilor magazine. De asemenea, studiul arată că, în realitate, puțini fumători români apelează voluntar la sursele ilicite de produse din tutun pentru consumul propriu.
Din păcate, medicii continuă să fie reticenți în a sfătui pacienții să renunțe la fumat, mai mult de jumătate dintre fumătorii care au fost la medic în ultimul an afirmând că acesta nu i-a încurajat să renunțe.
Populația țintă a studiului: persoane cu vârsta de 18 ani și peste, rezidenți pe teritoriul României.
S-a folosit un eșantion reprezentativ pentru populația de peste 18 ani astfel încât profilul socio-demografic al respondenților s-a suprapus peste modelul populației generale a României cu vârstă de peste 18 ani din punct de vedere al structurii pe genuri (52% sex feminin), pe medii de rezidență (55% din mediul urban), pe grupe de vârstă (19% cu vârste cuprinse între 18-29 ani, 37% de 30-49 ani, 45% cu vârstă de 50 ani și peste) și pe nivel de educație (11% cu studii inferioare, 63% cu studii medii și 26% cu studii superioare).
Studiul a fost realizat în perioada august – octombrie 2015
Eroare de ± 3,1% la nivel de încredere de 95%.
A fost folosit chestionarul Tobacco Questions Survey al Organizației Mondiale a Sănătății.
Finanțarea a fost asigurată prin Subprogramul național de prevenire și combatere a consumului de tutun din contribuțiile pentru sănătate aplicate produselor din tutun.
Tel Verde STOP FUMAT 0800878673
RADIO ROMANIA Bucuresti FM