Canalul de Urgență – Protocol de colaborare între Colegiul Farmaciștilor din România și Compania Națională UNIFARM
Parteneriatul vizează implementarea unui mecanism de asigurare a tratamentului sau a continuității tratamentului pentru pacienți.
Publicat de Puiu Vulea, 18 noiembrie 2024, 16:44
Colegiul Farmaciștilor din România și Compania Națională UNIFARM, companie strategicã a statului român, au încheiat un Protocol de colaborare pentru a veni în sprijinul pacienților din România.
În acest sens, Colegiul Farmaciștilor din România, în calitate de partener oficial al proiectului „CANALUL DE URGENȚĂ”, creat de UNIFARM, îşi propune sã se faciliteze accesul la medicamentele care nu sunt disponibile în cantități suficiente pe piața farmaceutică din România.
Acest sistem a fost conceput pentru a pune la dispozitia pacienților, în mod suplimentar și opțional,
tratamentul necesar, în timp real, pentru îmbunătățirea stării de sănătate sau chiar salvarea vieții
acestora.
- „CANALUL DE URGENȚĂ”, creat în cadrul UNIFARM, cu respectarea dispozițiilor legale și a liberei concurențe, este o modalitate concretă, pragmatică și concisă de a asigura tratamentul/continuitatea tratamentului pacienților români.
- „CANALUL DE URGENȚĂ” funcționează pe tot teritoriul României și include atât zona de spitale publice sau/și private cât și zona de retail (farmacii), iar UNIFARM, entitate juridică de interes strategic a statului român, garanteză, prin intermediul acestui mecanism, că fiecare medicament ajunge la pacientul căruia îi este necesar.
- „CANALUL DE URGENȚĂ” este destinat doar acelor medicamente care nu sunt disponibile în cantități suficiente, din motive de producție sau comerciale.
- „CANALUL DE URGENȚĂ” este un canal suplimentar opțional, pus la dispoziție farmaciilor și spitalelor, în scopul asistenței de sănătate publică.
- „CANALUL DE URGENȚĂ” funcționează printr-un call-service, dispune de personal de specialitate dedicat, putând livra medicamente esențiale pacienților români, într-un termen scurt, pe baza comenzilor justificate (conform dispozițiilor art. 1 lit. b din Ordinul MS nr. 269/2017 privind obligația de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente.