Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție
Publicat de Cosmin Meca, 20 mai 2024, 11:01 / actualizat: 1 noiembrie 2024, 11:33
Pe măsură ce carnea este adesea privită într-un mod negativ în majoritatea ghidurilor nutriționale, Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă în continuare ca acest produs de origine animală să facă parte dintr-o dietă sănătoasă, dar în cantități moderate.
Iată la ce ar trebui să fii atent:
Carnea cea mai sănătoasă din lume
Nu toate fripturile sunt la fel de bune pentru sănătate. Dar ce determină ce carne este mai sănătoasă decât cealaltă? În primul rând, depinde de conținutul de grăsime. Cărnurile slabe precum puiul sau curcanul sunt ușor de digerat și, prin urmare, sunt adesea prima opțiune pentru o alimentație sănătoasă.
Cu toate acestea, grăsimea nu este singurul factor. Există și alți nutrienți care sunt luați în calcul, conform HEIDELBERG24. Fierul, zincul și vitaminele din complexul B sunt prezente în special în carnea roșie, dar aceasta este, de asemenea, asociată cu cancerul și bolile cronice.
Tipul de hrană a animalelor joacă, de asemenea, un rol important. Carnea de bovine hrănite cu iarbă conține mult mai mulți acizi grași omega-3 buni pentru inimă decât cea a congenerilor lor hrăniți cu cereale. Există și lucruri de luat în considerare în timpul pregătirii – de exemplu, nu ar trebui să prăjești carnea nici măcar cu cel mai sănătos ulei.
Topul celor mai sănătoase tipuri de carne
Cu toate acestea, ce carne este acum cea mai sănătoasă? Majoritatea experților în nutriție sunt de acord: puiul este în fruntea listei! Nu numai că este sărac în grăsimi, dar conține și multe proteine valoroase. Pieptul de pui este în special slab și bogat în proteine, în timp ce carnea de curcan conține, de asemenea, mulți dintre nutrienții importanți, cum ar fi fierul, potasiul, zincul și vitaminele din complexul B.
Pe locul doi, o surpriză: carnea de vânat. Fără antibiotice administrate, cu puține grăsimi și bogată în acizi grași omega-3 nesaturați, carnea de vânat este, de asemenea, considerată relativ sănătoasă – totuși, cu o rezervă: riscul de metale grele, reziduuri de pesticide, boli și paraziți este mai mare la carnea de vânat decât la cea provenită din creșterea intensivă. Topul celor mai sănătoase tipuri de carne arată așa:
- Pui
- Vânat
- Vită
- Miel
Care este mai sănătos, puiul sau vita?
Eterna luptă: puiul versus vită. Vita are fier și zinc. Cu toate acestea, carnea albă și, implicit, puiul, se află în fruntea clasamentului sănătății. OMS a clasificat carnea roșie, cum ar fi vita, ca fiind cancerigenă.
În special în cazul cancerului de colon, carnea europeană de vita este principala vinovată. Totuși, ceea ce intră sub denumirea de carne roșie este, în parte, controversat, așa cum se afirmă în revista științifică ”Spektrum“. În timp ce unii sunt precauți și nu includ porcul, acesta este în mare parte totuși considerat carne roșie.
Care este mai sănătos, carnea de porc sau carnea de vita?
Deci, cum stă treaba cu vita și porcul? Ambele sunt extrem de populare în bucătăria europeană. Carnea de porc are adesea reputația de a fi „grasă“, dar bucăți slabe, cum ar fi fileul, pot fi o alegere sănătoasă. Vita punctează din nou cu mai mulți nutrienți, cum ar fi fierul. Ambele sunt considerate carne roșie, așa că nu se numără printre cele mai sănătoase tipuri de carne.
Dar la fel ca în cazul multor tipuri de carne, și stadiul actual al cercetărilor trebuie luat în calcul cu prudență. Până acum, este doar un raport intermediar, așa cum scrie ”Spektrum“. La acest punct, nu se poate spune cu certitudine ce carne afectează sănătatea cui. Cu toate acestea, într-o singură privință, experții sunt de acord:
La ce fel de carne ar trebui să renunțăm?
Carnea procesată este cea mai nesănătoasă carne. Aici, de asemenea, există pericol de cancer conform OMS. Salamurile, cârnații, produsele afumate sau tocate – de toate aceste tipuri de carne ar trebui să te ferești și, în schimb, să te limitezi la carne cât mai naturală posibil. Dar și cea mai sănătoasă carne poate dăuna sănătății dacă o consumi prea mult.
Deoarece cantitatea corectă este decisivă. Așa cum am menționat deja, ar trebui să consumi carne doar în cantități mici. Între 300 de grame pentru un consum scăzut de calorii și 600 de grame pentru un consum ridicat pe săptămână recomandă DGE.
Este sănătos să nu mănânci deloc carne?
Până în prezent, DGE recomandă să mai consumi carne în cantități mici. O dietă fără carne are totuși unele beneficii pentru sănătate.
Este mai puțin încărcată cu grăsimi și mai bună pentru sistemul cardiovascular. În plus, previne diabetul și este bună pentru metabolism. Potrivit Centrului Federal pentru Nutriție, o dietă echilibrată fără carne ar trebui să includă zilnic multe legume și fructe, precum și unele produse din cereale, cum ar fi pâinea sau pastele.
În mod moderat și complementar, ar trebui să consumi lapte, brânză, ouă sau leguminoase. Într-o dietă complet fără produse de origine animală, poate fi necesar să suplimentezi vitamina B12. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui întotdeauna discutat cu un medic.
sursa: csid.ro