Cărţile care deschid lumea la Cafeneaua de ştiinţă
Publicat de Cosmin Meca, 3 aprilie 2015, 07:12 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:32
”Nimic din ceea ce poate face un calculator nu se compară cu o carte. Nu poţi pune cu adevărat o carte pe Internet. (…) Calculatorul îţi poate oferi cel mult un manuscris. Oamenii nu vor să citească manuscrise. Ei vor cărţi. Cărţile au un miros aparte. Arată bine. Le poţi strânge în braţe. Le poţi lua în buzunar.” – Ray Bradbury
Pornind de la aceste idei, Radio Romania Cultural vă invită la cea de-a treia ediţie din 2015 a Cafenelei de ştiinţă cu tema “Cărţile care deschid lumea”
Luni, 6 aprilie 2015, la Libraria Humanitas de la Cișmigiu, între 19.00 – 21.00, în direct pe Radio România Cultural, 101,3 fm şi on line, audio și video, pe www.radioromaniacultural.ro
Cât de departe suntem de ceea ce spunea , cu nici 10 ani in urmă, Ray Bradbury, unul dintre cei mai cunoscuti și prolifici scriitori de literatură Scince fiction, cel care, în scrierile sale , a anticipat, printre altele, apariția televizoarelor cu ecrane plate dar și a realității virtuale?
Am putea spune, metaforic vorbind: la un click distanță! și n-am greși – dar ”click-ul distanță” înseamnă, de fapt, o revoluție!
Pentru că astăzi vorbim nu numai despre cărți digitale ci, de fapt, despre ”tipărituri” digitale , acceptând, de dragul metaforei, contradicția termenilor; vorbim despre clase și ”școli virtuale”, despre biblioteci ”clasice” și ”biblioteci virtuale”. Vorbim, de fapt, despre (re)surse deschise – deschise cît Internetul de deschise, adică globale, mondiale.
Suntem , însă, pregătiți, pentru această revoluție digitală? Care sunt provocările dar și limitele impuse de revoluția digitală, tehnice, legale, educaționale? Și unde este România în curentul țărilor care acceptă și folosesc resursele deschise?
Vom încerca să aflăm în ediția din 6 aprilie a Cafenelei de știință.
In direct, de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, on air și on line, audio și video pe www.radioromaniacultural.ro, între 19.00 și 21.00.
Invitați: Andra Bucur, jurist și cercetătoare în științe juridice, Anca Velicu, cercetator, Institutul de sociologie, Academia Română, Nicoleta Fotiade, Co-fondatoare și președinta Mediawise Society, Nicolaie Constantinescu, arhitect informațional pentru comunitatea specialiștilor din științele informării, Kosson, Bogdan Manolea, Director executiv Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.