Cât de important este exercițiul fizic pentru sănătate?
Publicat de Cosmin Meca, 27 octombrie 2021, 11:40
În teorie, avem nevoie de trei lucruri pentru o viață fericită și împlinită: sănătate, o situație materială bună și un cerc de prieteni pe care să te poți baza.
Starea de sănătate este determinată de doi factori: moștenirea genetică și stilul de viață care se referă, pe scurt, la alimentație și activitate fizică.
Activitatea fizică poate fi planificată sau neplanificată. Cea neplanificată se referă la activități precum: drumeții și plimbăru și are un rol important în controlul greutății corpului. Cea planificată este, de regulă, numită exercițiu fizic.
Multe boli au o predispoziție genetică. Bolile cronice, precum bolile cardiovasculare, cancerul, atacul cerebral, bolile de plămâni ori diabetul – sunt cele mai comune și mai costisitoare, dar și cele mai prevenibile printr-un stil de viață adecvat.
Lipsa activității fizice are efecte pe termen scurt, mediu și lung asupra sănătății. Pe termen scurt vorbim de o deteriorare a metabolismului și îngrășare; pe termen mediu pot apărea boli cronice, precum diabetul, iar pe termen lung vorbim despre o creștere a mortalității premature la nivelul unei populații.
Exericițiile fizice regulate ne ajută să controlăm greutatea corporală, reduc riscul de depresie, de diabet de tip 2, de atac cerebral, cancer de sân, colon, întăresc oasele și musculatura, cresc calitatea somnului și îmbunătățesc postura corpului și functia imună.
Pentru a pierde în greutatele, datele arată că peste 250 de minute de exercițiu fizic pe săptămână au fost asociate cu pierderi semnificative în greutate. Acesta trebuie însă însoțit mereu de o dietă corespunzătoare.
Copiii și adolescenții ar trebui să fie implicați în activități fizice moderate spre viguroase circa 60 de minute zilnic.
În concluzie, exercițiile fizice sunt esențiale pentru păstrarea sănătății, deși este greu pentru oricine să-și schimbe stilul de viață. O viață caracterizată de un stil de viață sedentar poate avea consecințe nefaste asupra sănătății.
Sursă text: scientia.ro