Ce să mănânci ca să nu fii depresivă
Publicat de Cosmin Meca, 1 octombrie 2015, 18:20
O nouă cercetare vine să întărească legătura puternică dintre alimentele pe care le consumăm şi starea noastră psihică. Studiul a arătat clar că o dietă săracă în produse procesate şi bogată în fructe, legume, leguminoase, peşte şi oleaginoase scade semnificativ riscul de a suferi de depresie.
Au fost implicaţi peste 15.000 de participanţi la studiu care nu au avut niciodată un episod depresiv, iar după zece ani în care unii şi-au schimbat dieta s-a constatat că peste 1500 dintre ei au fost diagnosticaţi cu depresie şi trataţi cu medicamente antidepresive. Concluzia cercetătorilor a fost aceea că persoanele care au urmat o dietă sănătoasă au prezentat un risc mult diminuat de a face depresie.
Iată ce alimente nu trebuie să-ţi lipsească din dietă:
1. Verdeţurile
Două studii mari realizate de-a lungul timpului scot la iveală clar faptul că un consum ridicat de verdeţuri şi legume proaspete împiedică degradarea creierului şi-l apără de probleme grave.
Este important să consumi zilnic verdeţuri, deoarece acestea au un conţinut mult mai ridicat de vitamina E decât legumele, iar acesta este un nutrient esenţial care protejează neuronii. Foloseşte tot timpul uleiul de măsline extravirgin în salatele de verdeţuri, deoarece grăsimile sănătoase favorizează o absorbţie mai bună a vitaminei E.
2. Fructe de pădure
Dacă îţi place să mănânci iaurt simplu cu câteva fructe la alegere este mai bine să optezi pentru căpşuni sau afine. Acestea protejează creierul de îmbătrânirea prematură.
3. Peşte
Una sau două porţii de peşte pe săptămână sunt esenţiale pentru sănătatea creierului şi a inimii, susţin cercetătorii.
4. Vin roşu
Consumat cu moderaţie oferă protecţie pentru inimă şi previne îmbătrânirea prematură a creierului.
Prin urmare, în loc să optezi pentru alte băuturi alcoolice este recomandat să bei câte puţin vin roşu pentru a te relaxa.
5. Nuci şi alte oleaginoase
Conţin acizi graşi omega-3 care protejează creierul de boli şi te ajută să previi depresia. Consumă-le în cantităţi mici, deoarece nu este necesar să exagerezi cu ele pentru a beneficia de efectele protectoare!
Cum trebuie să mănânci ca să nu ai probleme cu depresia
În fiecare zi:
-cereale integrale (trei porţii);
-verdeţuri (o porţie);
-legume (1-2 porţii);
-un pahar cu vin roşu.
Aproape zilnic:
-oleaginoase (migdale sau nuci);
-ulei de măsline extravirgin.
Din două în două zile:
-leguminoase (fasole, năut, linte, mazăre).
De două ori pe săptămână:
-afine sau căpşuni;
-carne de pui.
Cel puţin o dată pe săptămână:
peşte.
Redu consumul acestor alimente:
-unt (mai puţin de o lingură pe zi);
-fast food şi cartofi prăjiţi (maxim o porţie pe săptămână);
-brânzeturi grase (o porţie pe săptămână);
-carne roşie (maxim 4 porţii pe săptămână);
-produse de patiserie şi dulciuri (nu mai mult de 5 porţii pe săptămână).
Sursa: eva.ro