Cele 19 voturi care au salvat-o pe May de la votul de neîncredere. Explicația analiștilor
Publicat de Cosmin Meca, 17 ianuarie 2019, 08:52
Theresa May a supravieţuit unui vot de neîncredere convocat de opoziţia laburistă, după înfrângerea istorică de marţi din Parlament.
Moţiunea fusese depusă de laburişti, după ce Parlamentul a respins zdrobitor acordul de Brexit negociat de May timp de doi ani cu Bruxelles-ul.
A fost primul vot de neîncredere asupra unui guvern britanic din ultimii 26 de ani şi încă un semn al divizării profunde pe tema Brexitului.
„Voturile „pentru” în dreapta, 306. Voturile „împotrivă” în stânga, 325. Câştigă cei care sunt împotrivă.”
Deşi la diferenţă de doar 19 voturi, Theresa May a supravieţuit votului de neîncredere. Aceiaşi colegi de partid şi de alianţă care i-au respins cu o zi înainte acordul cu UE, au votat miercuri seară pentru a o păstra la guvernare.
Theresa May, premierul Marii Britanii: „Vom continua să lucrăm pentru a ne ţine promisiunea solemnă făcută poporului acestei ţări de a pune în practică rezultatul referendumului şi de a părăsi Uniunea Europeană.”
Theresa May este aşteptată luni din nou în Parlament ca să prezinte o alternativă la acordul de Brexit respins de deputaţi. În încercarea de a găsi un compromis, i-a invitat încă de aseară pe şefii partidelor de opoziţie la consultări. Liderul laburiştilor a pus însă condiţii.
Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor: „Înainte de orice discuţii pozitive despre cum să avansăm, Guvernul trebuie să elimine clar, odată pentru totdeauna, perspectiva catastrofei unui Brexit fără acord şi tot haosul care ar rezulta de aici.”
Votul de miercuri seară înseamnă că Theresa May rămâne la cârma Regatului Britanic şi a procesului de retragere din Uniunea Europeană. Dar numai teoretic, spun analiştii.
Alan Wager, analist: „Vom asista la o schimbare a dinamicii în Camera Comunelor la începutul săptămânii viitoare, ceea ce ar putea împinge substanţial lucrurile spre un Brexit mai puţin dur sau chiar niciun fel de Brexit.”
Iar posibilitatea de a părăsi Uniunea la 29 martie, aşa cum era prevăzut, pare tot mai îndepărtată.
Gina Miller: „Va mai trece probabil o lună până vom avea o decizie privind soarta acordului doamnei May. E mort de tot? Iar la acel moment, vom mai avea atât de puţin timp, încât singurul lucru care se poate întâmpla este extinderea termenului sau revocarea, fiindcă orice opţiune ar fi aleasă, este nevoie de legislaţie şi nu avem timp.”
Observatorii se aşteaptă de asemenea ca în următoarele săptămâni să câştige teren printre deputaţi şi ideea unui nou referendum cu privire la Brexit.
sursa: stirileprotv.ro