Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Un studiu recent dezvăluie că îmbătrânirea nu este un proces constant, ci implică două valuri majore de schimbări în jurul vârstelor de 44 și 60 de ani, afectând atât femeile, cât și bărbații, și deschizând calea pentru intervenții mai eficiente.
Publicat de Cosmin Meca, 2 decembrie 2024, 10:27
Dacă ați observat o înmulțire bruscă a ridurilor, dureri sau o senzație generală de „decrepitudine” aproape peste noapte, există o explicație științifică. Îmbătrânirea nu este un proces lent și constant, ci are loc în cel puțin două reprize accelerate, conform unei cercetări recente.
Studiul, realizat pe mii de molecule de la persoane cu vârste între 25 și 75 de ani, a identificat două valuri majore de schimbări legate de vârstă: în jurul vârstei de 44 de ani și, din nou, la 60 de ani. Aceste descoperiri explică de ce anumite probleme de sănătate, precum cele musculo-scheletice și bolile cardiovasculare, apar mai frecvent la anumite vârste.
„Nu ne schimbăm doar treptat de-a lungul timpului. Există schimbări dramatice, mijlocul anilor 40 și începutul anilor 60 fiind perioade marcante, indiferent de clasa de molecule analizată”, a declarat profesorul Michael Snyder, genetician la Universitatea Stanford și autor principal al studiului.
Cercetarea, care a implicat 108 voluntari monitorizați timp de până la șapte ani, a analizat 135.000 de molecule diferite (ARN, proteine, metaboliți) și microbi (bacterii, viruși și ciuperci din intestin și piele). Rezultatele au arătat că cele mai mari schimbări nu se produc gradual, ci în valuri distincte între 40 și 60 de ani.
Vârful schimbărilor din mijlocul anilor 40 a fost inițial atribuit schimbărilor perimenopauzale la femei, dar s-a constatat că acestea se regăsesc și la bărbați. Modelul susține dovezile conform cărora riscul pentru boli precum Alzheimer și cele cardiovasculare crește abrupt după 60 de ani.
Descoperirile subliniază importanța ajustării stilului de viață în perioadele critice, cum ar fi creșterea exercițiului fizic în momentele de pierdere musculară accelerată. „Trebuie să ne ajustăm stilul de viață în timp ce suntem încă sănătoși”, a concluzionat Snyder.
sursa: descopera.ro