Cele mai periculoase aeroporturi din lume (foto)
Publicat de Cosmin Meca, 2 ianuarie 2017, 09:00
Printre cele mai periculoase aeroporturi din lume, amplasate în zone unde chiar și piloții experimentați pot efectua cu greutate manevrele de decolări și aterizări:
Aeroportul Gibraltar. Aeroportul Gibraltar este atât unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume, cât și unul dintre cele mai aglomerate. Pista principală a acestui aeroport se intersectează cu cea mai importantă arteră din oraș ,Winston Churchill Avenue, accesul automobilelor pe bulevard fiind oprit ori de câte ori aterizează sau decolează un avion.
Aeroportul Madeira, Portugalia. Aeroportul Internațional Madeira, din Funchal, cunoscut și sub numele de Aeroportul Santa Catarina, este un aeroport internațional din Portugalia, situat între un lanț muntos și Oceanul Atlantic. După un accident petrecut în 1977, una dintre piste a fost extinsă cu 200 de metri. În plus, pista care este construită deasupra oceanului, este susținută de 180 de coloane care ating aproape 70 de metri înălțime, cu scopul de a face aterizarea cât mai sigură.
Aeroportul Tenzing-Hillary din Lukla, Nepal, considerat a fi poarta către Himalaya, este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Lukla, Nepal, fiind de asemenea singurul aeroport care servește miilor de alpiniști veniți să cucerească Everestul. Aeroportul, situat la aproximativ 2900 de metri altitudine, a fost construit în munte de Sir Edmund Hillary în 1965, la 12 ani dupa ce acesta a devenit primul om care a cucerit Everestul. Chiar și în zilele în care condițiile meteo sunt favorabile, aeroportul este operațional pentru câteva ore doar, înainte să fie cuprins de ceață și vânturi puternice. Aeroportul Lukla a fost votat de History Chanell drept cel mai periculos aeroport din lume, din cauza numeroaselor accidente care au loc aici frecvent.
Aeroportul Internațional Toncontin se află în Tegucigalpa, capitala Hondurasului și a fost deschis în anul 1934. Pista scurtă și îngustă a aeroportului are puțin peste 2.100 de metri și este situată într-o vale înconjurată de munți, din acest motiv pasagerilor dându-li-se motive serioase de îngrijorare, până să ajungă la destinație.
Aeroportul Barra, Scoția. Barra este singurul aeroport din lume unde decolările și aterizările avioanelelor se fac pe același nisip pe care oamenii se plimba sau fac plajă, fiind amenajate trei piste, toate pe nisip. Accesul persoanelor este permis pe pista-plajă doar în intervalul dintre zborurile spre și dinspre Glasgow. Deși este singurul aeroport din lume al cărui orar al zborurilor este schimbat din cauza fluxului, turiștii optează pentru varianta folosirii acestui aeroport, mai ales din curiozitatea experimentării aterizării pe nisip.
Aeroportul public Gustaf III sau Saint Barthelemy, situat în satul Saint Jean din insula caraibiană Saint Berthelemy oferă piloților și pasagerilor emoții mari, având în vedere că pista este extrem de îngustă iar avioanele sunt obligate să coboare foarte aproape de străzile și casele din zona montană adiacentă.
Aeroportul Juancho E. Yrausquin situat pe Insula Saba, din Caraibe, este recunoscut a avea una dintre cele mai scurte piste din lume, cu o lungime de doar 500 de metri. Din acest motiv, nu numai avioanele mari ci și avioanele mici gen Cessna, evită acest aeroport, din cauza dificultății efectuării manevrelor de aterizare/decolare, în special atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile.
Aeroportul Courchevel din Franța este situat într-o zonă de schi în munții Alpii francezi, la granița cu Italia. Aeroportul este renumit pentru pista foarte scurtă, cu o lungime de doar 545 metri şi o pantă înclinată de 18,5% motiv pentru care este considerat de mulți a fi printre aeroporturile care prezintă cel mai înalt grad de pericol din lume. Doar avioanele private, elicopterele sau charterele au voie să oprească pe Courchevel, piloţii având nevoie de un antrenament serios înainte să primească acordul de a ateriza aici.
Sursa: aeroportcraiova.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.