Cercetătorii au calculat numărul de furnici de pe Pământ
Publicat de Cosmin Meca, 20 septembrie 2022, 12:32
Deși sarcina pare imposibilă, prin analiza intensivă a datelor, știința se apropie uimitor de mult de găsirea unuei soluții. O echipă de oameni de știință condusă de biologii Sabine Nooten și Patrick Schultheiss de la Universitatea din Würzburg, Germania, au elaborat un studiu pentru a determina acest număr.
Nooten a declarat că „Estimărilor noastre sugerează că populația globală de furnici este de 20 x 10 la puterea 15 – adică 20 de cvadrilioane de animale. Acesta este un 20 cu 15 zerouri, ceea ce este greu de înțeles și de apreciat”.
Devine mai clar atunci când se calculează biomasa animalelor, care se ridică la 12 megatone de carbon. „Aceasta depășește biomasa combinată a păsărilor și mamiferelor sălbatice și corespunde la aproximativ 20% din biomasa umanității”, explică Schultheiss.
Pentru a calcula numărul de furnici, echipa a analizat o mare varietate de studii existente despre aceste insecte, a evaluat în cele din urmă aproximativ 500 de lucrări adecvate și le-a combinat într-o bază de date.
Studiul a fost primul care a investigat în mod empiric modul în care acestea sunt distribuite pe Glob, cercetătorii observând că tropicele au cea mai mare densitate de furnici. Pe lângă zona climatică, ecosistemele locale joacă, de asemenea, un rol important. Pădurile și regiunile aride găzduiesc cele mai multe exemplare, în timp ce acestea sunt mult mai rare în zonele puternic influențate de oameni.
Lucrările viitoare ar trebui să se concentreze asupra influențelor de mediu care afectează în mod specific distribuția furnicilor și în ce măsură aceasta se va schimba, în special ca urmare a schimbărilor climatice.
De ce sunt atât de importante numărul și distribuția acestor animale este atât de important în primul rând este demonstrat de un exemplu citat în studiu: „Pe hectar, furnicile deplasează până la 13 tone de masă de sol pe an”, relatează Patrick Schultheiss, „astfel încât acestea au o mare influență asupra menținerii ciclului nutrienților și joacă, de asemenea, un rol decisiv în distribuția semințelor de plante”.
Influența acestora poate fi și negativă însă. Speciile invazive, cum sunt furnicile de foc, pot avea un impact negativ asupra biodiversității locale și pot provoca daune considerabile.
Sursă text: phys.org