Cercetătorii au descoperit cantitatea de somn ideală pentru persoanele de vârstă mijlocie și înaintată
Publicat de Cosmin Meca, 2 mai 2022, 14:42
Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge și Universitatea Fundan au declarat că 7 ore de somn sunt suficiente pentru persoanele de vârstă mijlocie și înaintată, o cantitate de somn prea mică sau prea mare fiind corelată cu abilități cognitive reduse și sănătate mintală mai precară.
Somnul are un rol crucial în susținerea funcțiilor cognitive și a sănătății psihologice, ajutând totodată la eliminarea produșilor reziduali din creier. Se consideră că tulburările legate de dormit la persoanele vârstnice pot contribui la declinul cognitiv și problemele de natură psihiatrică.
În cadrul studiului, experții din Marea Britanie și China au analizat date de la aproape jumătate de milion de adulți cu vârste cuprinse între 38 și 73 de ani. Participanții au fost chestionați cu privire la tiparele de somn și starea lor generală de sănătate, luând parte la o serie de teste cognitive.
Echipa a descoperit că o durată prea scurtă sau prea lungă de somn este asociată cu o memorie mai slabă, atenție vizuală redusă și viteză de procesare mai mică. Totodată, aceștia au observat că cei care au dormit mai mult sau mai puțin de șapte ore au prezentat schimbări mai mari în structura regiunilor cerebrale implicate în procesarea cognitivă și memorie.
Unul dintre autorii lucrării a declarat că somnul bun este important în toate etapele vieții, însă mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă. Îmbunătățirea somnului pentru persoanele în vârstă ar putea duce la o mai bună sănătate mentală și evitare declinul cognitiv.
Sursă text: scitechdaily.com